От х:

Днес в x:

Тютюнопроизводителите очакват добра реколта и по-добри доходи за продукцията си тази година

Изображение 1 от 6

    Прибирането на тютюна е в разгара си. Тази година дъждовете в началото на лятото и след това засушаването са оказали благоприятно въздействие за реколтата, казва Пакизе Сали. Докато работи върху низите директно на полето до нивата си край село Текето, жената обяснява, че през тази година ще е берекет. В момента бере пета ръка от насажденията, но очаква да приключи с шеста.

    Отглежда 2 декара тютюн от сорта “Крумовград 78“ в края на селото и това е препитанието й. Миналата година е изкарала общо 400 килограма. Успяла да ги продаде на изкупна цена от 9.15 за килограм.

    Засега производителите още не знаят на колко ще стартира новата изкупна кампания, която се очаква да започне към октомври.

    До скоро само три семейства от Текето се се занимавали с отглеждането на тютюн, през тази година обаче покрай новите условия за получаване на субсидии станали осем.

    Субсидии вече ще се дават само на земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през някоя от трите години в периода 2016-2018 г. и продължават да се занимават със селско стопанство и в момента. Промяната през новия програмен период селскостопански субсидии – европейски и национални да се отпускат само на активни фермери беше наложена по изискване на Европейския съюз.

    До 1 март тютюнопроизводителите можеха  да се впишат в регистъра, ако са отглеждали тютюн референтния период и имат документи за това. Вписването за тези години е условие за получаване на субсидии до 2027 г.

    За 2022 година средства получиха почти 39 000 тютюнопроизводители, които си разделиха 70 млн. лв.  За 2018 г. вписаните производители в Регистъра на тютюнопроизводителите например са били едва 3400. А по данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите „НАТ 2010“ към началото на юни тази година са се регистрирали 7374 производители.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини