От х:

Днес в x:

Тютюнопроизводителите със субсидии и през следващите две години

    Субсидиите за тютюнопроизводство у нас ще продължат да бъдат изплащани и през следващите две години по механизма за преходната национална помощ. Те ще се изчисляват на базата на референтната 2009 -та година.

    За това увери министърът на земеделието храните и горите Десислава Танева пред представители на тютюнопроизводителите от цялата страна. По покана на бранша тя присъства днес в Харманли на конференция на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България-НКТБ.

    Изгубената работната ръка заради пандемията и засушаването са основните проблемите за тази година, които стоят пред тютюнопроизводителите.

    Зам.-председателят на НКТБ Живко Желев посочи, че производителите имат готовност да финансират доизграждането на мрежата за подаването на вода към пресъхнали язовири, но искат държавата да помогне със сондажите.

    Относно възможностите за това министър Танева отговори, че в Земеделското министерство се работи в такава посока. Тя подчерта, че темата основно зависи от Министерството на околната среда и водите, но в ръководеното от нея ведомство в момента се подготвя проект за облекчение на административната процедура по отношение на ползването за земеделски нужди на сондите.

    Председателят на НКТБ Асен Кючуков посочи, че засушаването е жестоко тази година, което е довело до много ниски добиви, въпреки че производители очакват добро качество на реколтата.  60 /70 кг. на декар добиви от ориенталските сортове очакват тютюнопроизводителите от Хасковския край тази година. Което е два пъти и половина по-ниска стойност от предходната година. Такава е ситуацията и в почти цялата страна.

    Асен Кючуков обясни, че в момента у нас са регистрирани около 3500 души тютюнопроизводители, като през последната година има масови фалити. В сортова група „Вирджиния“, например, 90 % от бранша е фалирал. Тютюнопроизводителите казват, че няма фирми от бранша, които да са се възползвали от социални мерки, обявени от правителството, свързани със справянето от здравната криза.

    „Тютюнопроизводството е предимно в райони където хората са ниско образовани и бедни, за да кандидатстват в службите за подпомагане, трябва да си наемат някой, който да оформи документите им вместо тях.“, посочи Асен Кючуков и изрази волята на хората от бранша, че искат задействане на механизмите за подпомагане по de minimis. Темата подлежи на обсъждане, каза в отговор на това искане Министър Десислава Танева.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ам
      Американски Хой Космат
      7 -1
      22:52, 14 сеп 2020
      Само сатър за фашистите от ЕС , Гроб и ДПС
      .....
      Ако поема тоя бранш ,
      От тютюна и тютюно-преработката мога да правя гарантирано по 2 милиарда долара за България
      без да се занимавам с контрабанда или мошеничество
      .....
      Обаче сега фашистите от ЕС съюз произвеждат цигари и фашистите от ГРОб/ДПС ги продават ги продават като дистрибутори ...
      ....
      А всички язовири ги дадоха под аренда на мутри и бейове
    Последни новини