От х:

Днес в x:

3 °C

Тютюнопроизводителите със субсидии и през следващите две години

  Субсидиите за тютюнопроизводство у нас ще продължат да бъдат изплащани и през следващите две години по механизма за преходната национална помощ. Те ще се изчисляват на базата на референтната 2009 -та година.

  За това увери министърът на земеделието храните и горите Десислава Танева пред представители на тютюнопроизводителите от цялата страна. По покана на бранша тя присъства днес в Харманли на конференция на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България-НКТБ.

  Изгубената работната ръка заради пандемията и засушаването са основните проблемите за тази година, които стоят пред тютюнопроизводителите.

  Зам.-председателят на НКТБ Живко Желев посочи, че производителите имат готовност да финансират доизграждането на мрежата за подаването на вода към пресъхнали язовири, но искат държавата да помогне със сондажите.

  Относно възможностите за това министър Танева отговори, че в Земеделското министерство се работи в такава посока. Тя подчерта, че темата основно зависи от Министерството на околната среда и водите, но в ръководеното от нея ведомство в момента се подготвя проект за облекчение на административната процедура по отношение на ползването за земеделски нужди на сондите.

  Председателят на НКТБ Асен Кючуков посочи, че засушаването е жестоко тази година, което е довело до много ниски добиви, въпреки че производители очакват добро качество на реколтата.  60 /70 кг. на декар добиви от ориенталските сортове очакват тютюнопроизводителите от Хасковския край тази година. Което е два пъти и половина по-ниска стойност от предходната година. Такава е ситуацията и в почти цялата страна.

  Асен Кючуков обясни, че в момента у нас са регистрирани около 3500 души тютюнопроизводители, като през последната година има масови фалити. В сортова група „Вирджиния“, например, 90 % от бранша е фалирал. Тютюнопроизводителите казват, че няма фирми от бранша, които да са се възползвали от социални мерки, обявени от правителството, свързани със справянето от здравната криза.

  „Тютюнопроизводството е предимно в райони където хората са ниско образовани и бедни, за да кандидатстват в службите за подпомагане, трябва да си наемат някой, който да оформи документите им вместо тях.“, посочи Асен Кючуков и изрази волята на хората от бранша, че искат задействане на механизмите за подпомагане по de minimis. Темата подлежи на обсъждане, каза в отговор на това искане Министър Десислава Танева.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ам
   Американски Хой Космат
   7 -1
   22:52, 14 сеп 2020
   Само сатър за фашистите от ЕС , Гроб и ДПС
   .....
   Ако поема тоя бранш ,
   От тютюна и тютюно-преработката мога да правя гарантирано по 2 милиарда долара за България
   без да се занимавам с контрабанда или мошеничество
   .....
   Обаче сега фашистите от ЕС съюз произвеждат цигари и фашистите от ГРОб/ДПС ги продават ги продават като дистрибутори ...
   ....
   А всички язовири ги дадоха под аренда на мутри и бейове

  Хороскоп за 16.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
  16 яну 2021
  Последни новини