От х:

Днес в x:

Тютюнопроизводители: Изкупчикът ни фалира, а ни дължи 400 бона

    Тютюнопроизводители от Хасково подготвят пореден протест, отново заради неизплатени суми от гръцка фирма, изкупувала тютюн от земеделци в страната, в това число и от областта. Според изчисленията на един от големите производители в Хасковско – Румен Минчев, който е и член на Управителния съвет на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България, около 150 земеделци от областта имат да получават около 400 000 лева за тютюн от реколтата за 2016 г. По думите му дълговете на гръцката фирма към тютюнопроизводителите в България възлизат на около 2,4 млн. лева, с които са ощетени около 1000 семейства.

    Заради дълговете в сряда другата седмица земеделците предвиждат протест в центъра на хасковското село Текето. „Засегнатите семейства възнамеряват да спрат децата си от училище, тъй като са във финансово затруднение. Ако не се вземат мерки за изплащане на сумите, ще блокираме и пътя от Хасково за Кърджали, край село Конуш“, закани се Румен Минчев.

    Според обясненията му представители от ощетените тютюнопоризводители днес чакат потвърждение за среща със зам.-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров. На нея земеделците ще настояват дългът на задлъжнялата фирма да се покрие от гаранционния фонд на държавата, който е 250 млн. лева., който впоследствие ще бъде възстановен при продажба на активите на фалиралата фирма.

    От изкупуващата фирма заявили пред производители от региона, че обявяват фалит и се извинили за ситуацията. „Лицензът на фирмата е отнет, но нас това не ни удовлетворява, ние си искаме сумите, които ни се полагат за реколтата от 2016 г., продадена през януари 2017 г.“, категоричен е Минчев. Той уточни, че законовият 30-дневен срок за изплащане на продукцията е изтекъл отдавна, базата на фирмата в Сандански била запечатана, а изкупеният тютюн отдавна заминал за Гърция.

    От фирмата не бяха открити за коментар, въпреки многократните ни опити.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ni
      niki@abv.bg
      6 -2
      14:10, 30 ное 2017
      Миссириан България е единствената фирма, която плаща редовно, но изкупува тютюна на най-ниски цени!!!
    • 2
      Ар
      АРСЛАН
      14 -5
      15:49, 30 ное 2017
      Добре дошли в капитализма-кат е фалирал защо държавата да ви плаща-търсете го него!
    • 3
      Ба
      Бай Кор
      14 -1
      16:54, 30 ное 2017
      Стига с тая държава бе, аз какво съм виновен, че да ви плащат обезщетения от моите данъци....Има си съд за тая работа.
    • 4
      Ча
      Чапразов
      6 0
      19:17, 30 ное 2017
      Тютюнопушенето вреди на здравето.
    • 5
      Тия си дрънкат по хавата Тая Захариева хабер си няма от производство но дрънка ли дрънка
    • 6
      Кн
      Книжовник не спи
      2 0
      11:57, 1 дек 2017
      А га еде кифтетата, оть ни рива , ва Румо??? А га с Михалис, делихте парите, оть ни рива? Ти нъль беше назначен във "Михайлидис" ва, беше представител на фирмата в Хасковска област? Нъль ни купваше тютюнчето, без договор, по четри лева, а го продавахте с Михалис, на седем? Тис за затора ва , лонгур, а си тръгнал да ривеш! Колко народ изгори, с твойте далавери? Иде видов день, нъль така?
      Нимой съ прай на затрела, оть та знайме, къва си мънгафъ!!!
    • 7
      Много бързо скрихте статията бе, платени драскачи! Румен ви плати ,да я пуснете ,и когато хората го "захапаха", ви нареди да я свалите! Друг път, преди да приберете парите, се поинтересувайте ,каква е истината. И всъшност ,кой ви дава сухото. Румен си е изпечен мошенник, уж производител на тютюн, а иначе - професионален стачкуващ .Виждали сме го , на почти всички "стачки" , саедно с неговиат приятел и също професионален стачкуващ - Живко полицая. За тези двамата хубавци, добра дума няма да чуете от никой.
      • Ан
        Анета Кутелова
        0 0
        13:53, 1 дек 2017
        Статията не е скрита, може да се види в секция "Хасково".

    Още новини

    Последни новини