От х:

Днес в x:

Магистрала Марица поскъпва с още 43 млн. лв

Към ноември миналата година от лот 1 (между Оризово и Димитровград) бяха изпълнени около 65%, а от лот 2 - между Димитровград и Харманли 80%

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви поръчка за укрепване на трасето и отводнителен канал по маршрута на лот 1 от Оризово до Димитровград с прогнозна стойност 43 млн. лева без ДДС, съобщи Капитал. Според изданието това поставя под съмнение крайния срок за завършване на аутобана – август тази година, обявен от министър Лиляна Павлова. Основания за това са самите процедури - кандидати се набират до началото на април, след което ще минат месец-два до избора на изпълнител (ако няма обжалване). Самата поръчка е със срок на изпълнение три месеца.

Трийсетте километра от магистрала "Марица" до Димитровград трябваше да струват 133 млн. лв. и според първоначалния план да са готови през 2013 г. Срокът бе удължаван на два пъти.

Тръжната процедура за изграждането на отсечката от 31.4 км от Оризово до Димитровград беше спечелена от "Чи Ем Чи ди Равена" с цена от 133 млн. лв. без ДДС. Реално работата по трасето беше възложена на "Пътища Пловдив" (тогава на Георги Гергов, а сега на благоевградската "Агромах"). Претенциите на италианците за оскъпяване започнаха още през 2013 г., тъй като работата по отсечката беше забавена и то не по тяхна вина. Първо бяха проблеми с отчужденията. Археологическите проучвания не бяха приключени, а впоследствие се оказа, че на мястото има останки от античен град, който трябва да бъде консервиран. Исковете на компанията строител започнаха от 20 млн. лв. за да достигнат обща цена на отсечката от 176 млн. лева. Още през август миналата година шефът на пътната агенция Лазар Лазаров призна, че оскъпяването на лот 1 на "Марица" е неизбежно заради сбъркани проекти - пропуснати инженерни съоръжения и неточни геоложки проучвания.

В търга за "Марица" до Димитровград през 2011 г. участваха общо седем кандидати. Офертите на пет от тях са под новополучената обща стойност от 176 млн. лв. Така излиза, че състезанието се печели с много ниска цена, а после държавата доплаща от бюджета, отбелязва Капитал.
Това е поредното оскъпяване за двата лота на "Марица". Първото - с над 16 млн. лева, беше възложено без търг на "ПСТ холдинг". Компанията е водещ партньор в сдружението "Марица хайуей", което строи другата отсечка (лот 2) - от Димитровград до Харманли. Тя си партнира с австрийската компания Porr Bau. Обединението спечели търга за изпълнение на лот 2 с цена от 146.6 млн. лв. с ДДС. Оказа се, че и в техните проекти има пропуски, като допълнителните дейности в този случай бяха възложени директно на изпълнителя. Към момента и по официални данни излиза, че изграждането на малко над 65-километровата магистрала до границата с Турция ще струва над 370 млн. лв.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    По
    Порчо
    15 -19
    12:22, 23 фев 2015
    Досега 80-90% от работата я свършиха про-комунисти... Виж коментара
  • 2
    Me
    metuf
    16 -2
    13:00, 23 фев 2015
    от както се помня, все се строи тази магистрала и вес неможе да се завърше, направеното трбява да се ремонтира....а сега още пари, това става като бездънна каса за зелето....колко пъти я откриваха по отсечки...не си спомням, но може би повече от три пъти...то смешна рпабота е това и още трябват пари, него разибрам това, а работниците без заплати...
Последни новини