От х:

Днес в x:

6 °C

Грипът разболя 1/3 от учениците. РЗИ: Няма страшно

Такова бе положението с посещаемостта преди две седмици. Сега в класовете далеч повече липси


Хасково отново се тресе в извечния си въпрос - има или няма проблем с грипа. От една страна официалните бюлетини на Здравната инспекция вещаят една спокойна картина, в която няма опасност от грипна епидемия и за съжаление на учениците - няма ваканция. Произволна справка из хасковските училища обаче показва, че много ученици вече са излезли във ваканция, при това принудителна. Липсите по класните стаи са сериозни и са около 1/3 от списъчния състав на учениците, като на места отскачат над тази бройка. В клас от СОУ "Паисий Хилендарски" например са регистрирани 10 отсъстващи ученици и дори да се приеме, че паралелката е на максимума от 26 деца, то липсата е близо до внушителните 40 %. Боледуват не само големите, за които с основание може да се приеме, че на моменти ползват грипа като претекст да кръшнат от час. Липси има и в ОУ „Иван Рилски“ където от клас с 24 деца, към момента аут са 8 или точно 1/3.

Повалени са и доста учители. Поне 4-ма боледуват вкъщи от ОУ „Климент Охридски“, като тенденция е нарастване на отсъстващите и при децата, и при педагогическия състав. Заместниците обаче не са безкрайно много, което предизвиква безпокойство сред ръководството на училището.

Сухата статистика на РЗИ обаче говори по-скоро обратното. До 5-ти февруари болните от грип и ОРЗ са били 153 на 10 000. Следващата седмица са паднали до 133 случая, което по сентинелната система прилагана от нашата инспекция означава заболеваемост от 177.97 болни на 10 000 при епидемичен праг от 288 на 10 хил. За последната седмица пък Хасково направо изглежда, че оздравява. Абсолютния брой на болните е паднал до 114 случая, което прави заболеваемост 152.55 на 10 000 или заболеваемост от край на миналата година. И цели два пъти по епидемичния праг. Така че заключението на контролния орган е: няма страшно. Такова между другото бе и през години когато бяха обявявани грипни епидемии. Стигна се до куриози. Преди 3 години инспекцията упорито отказваше да обяви епидемична обстановка, та се наложи кметовете на Хасково и Димитровград по своя инициатива да обявят тридневна ваканция за училищата на територията на техните общини. Едва тогава здравните ги последваха.

Г.Христов

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ст
  Станислав Иванов
  13 0
  16:24, 23 фев 2015
  Тази снимка е от 2012 година и е на учениците от 5 клас в ПМГ.

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини