От х:

Днес в x:

Грипът разболя 1/3 от учениците. РЗИ: Няма страшно

Такова бе положението с посещаемостта преди две седмици. Сега в класовете далеч повече липси


Хасково отново се тресе в извечния си въпрос - има или няма проблем с грипа. От една страна официалните бюлетини на Здравната инспекция вещаят една спокойна картина, в която няма опасност от грипна епидемия и за съжаление на учениците - няма ваканция. Произволна справка из хасковските училища обаче показва, че много ученици вече са излезли във ваканция, при това принудителна. Липсите по класните стаи са сериозни и са около 1/3 от списъчния състав на учениците, като на места отскачат над тази бройка. В клас от СОУ "Паисий Хилендарски" например са регистрирани 10 отсъстващи ученици и дори да се приеме, че паралелката е на максимума от 26 деца, то липсата е близо до внушителните 40 %. Боледуват не само големите, за които с основание може да се приеме, че на моменти ползват грипа като претекст да кръшнат от час. Липси има и в ОУ „Иван Рилски“ където от клас с 24 деца, към момента аут са 8 или точно 1/3.

Повалени са и доста учители. Поне 4-ма боледуват вкъщи от ОУ „Климент Охридски“, като тенденция е нарастване на отсъстващите и при децата, и при педагогическия състав. Заместниците обаче не са безкрайно много, което предизвиква безпокойство сред ръководството на училището.

Сухата статистика на РЗИ обаче говори по-скоро обратното. До 5-ти февруари болните от грип и ОРЗ са били 153 на 10 000. Следващата седмица са паднали до 133 случая, което по сентинелната система прилагана от нашата инспекция означава заболеваемост от 177.97 болни на 10 000 при епидемичен праг от 288 на 10 хил. За последната седмица пък Хасково направо изглежда, че оздравява. Абсолютния брой на болните е паднал до 114 случая, което прави заболеваемост 152.55 на 10 000 или заболеваемост от край на миналата година. И цели два пъти по епидемичния праг. Така че заключението на контролния орган е: няма страшно. Такова между другото бе и през години когато бяха обявявани грипни епидемии. Стигна се до куриози. Преди 3 години инспекцията упорито отказваше да обяви епидемична обстановка, та се наложи кметовете на Хасково и Димитровград по своя инициатива да обявят тридневна ваканция за училищата на територията на техните общини. Едва тогава здравните ги последваха.

Г.Христов

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    Станислав Иванов
    13 0
    16:24, 23 фев 2015
    Тази снимка е от 2012 година и е на учениците от 5 клас в ПМГ.
Последни новини