От х:

Днес в x:

Германия иска наши младежи за образование в строителството

Български младежи мераклии да се образоват в сферата на строителството имат възможност да заминат за Германия.

Предложението е за 3-годишно професионално обучение в германските провинции Хесен и Тюрингия. То е в рамките на програмата „Работата на моя живот”(MobiPro EU).

Специалностите, по които се търсят наши младежи за обучение са „Бетонно и стоманобетонно строителство” и „Пътно строителство”. Ученето се извършва от Германският Строителен център за образование и квалификация BiW BAU с партньорството на Камарата на строителите в България. Посредник по набирането на кандидатите е Агенцията по заетостта.

Предложението за обучение включва първоначална стипендия от 818 евро месечно, стигналите до втората година на ще получават по 836 евро заплата, а третата - по 1 056 евро на месец.

Местата за кандидатстване обаче са ограничени. Става въпрос за 30 позиции.

По двете специалности се търсят по 15 младежи, на възраст от 21 до 27 години.Условие е обаче те да са среднисти или със степен на образование не по-висока от бакалавър.
Крайният срок за подаване на документи е 11-и февруари. Интервютата ще се проведат в сградата на Агенцията по заетостта.

Одобрените за следването в Германия младежи ще минат по Програмата  и  безплатен интензивен курс от 600 часа по немски език. 

След преминаването на езиковия курс, в средата на месец юли, младежите заминават за Германия, където ще започне 6 седмичното им професионално и културно ориентиране. През този период те ще получават стипендията в размер на 818 евро месечно. Разходите за път също ще бъдат възстановени, обясниха от Агенцията по заетостта.

Същинското обучение започва през септември. През първата година обучението на цялата група български младежи ще се извършва от Строителния център за образование и квалификация BiW BAU. През втората и третата година, стажантите ще се обучават на работното си място в немски обучаващи предприятия със стабилни пазарни позиции. Месечното възнаграждението което нашенците ще получават от обучаващите предприятия за  предоставения труд е определен на 836 евро през втората година и 1 056 евро през третата.

От Хасковското Бюро по труда обясниха, че всички документи за кандидатстване по Програмата се подават само онлайн. Желаещите да се включат в програмата следва да изпратят автобиографии на английски или немски език на имейл: s.radeva@az.government.bg. 

Младежите обаче от региона, които се интересуват това обучение или подобни на него, или пък търсят информация как могат да се реализират професионално в чужбина, могат да разгледат и EURES портала в сайта на Агенцията по заетостта. Платформата представлява мрежа за сътрудничество между службите за заетост в страните от Европейското икономическо пространство. То включва освен, 28-те страни-членки на Европейския Съюз и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и Швейцария. В мрежата са включени и партньорски организации – обществени служби по заетостта, професионални съюзи, както и работодателски организации.

Друга линия, по която хората могат да получават допълнителна информация или насоки къде да търсят възможност за реализация е чрез Ателиетата за работа, които организира Бюрото по труда в Хасково.

 

М. Манолова

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини