От х:

Днес в x:

4 °C

Германия иска наши младежи за образование в строителството

Български младежи мераклии да се образоват в сферата на строителството имат възможност да заминат за Германия.

Предложението е за 3-годишно професионално обучение в германските провинции Хесен и Тюрингия. То е в рамките на програмата „Работата на моя живот”(MobiPro EU).

Специалностите, по които се търсят наши младежи за обучение са „Бетонно и стоманобетонно строителство” и „Пътно строителство”. Ученето се извършва от Германският Строителен център за образование и квалификация BiW BAU с партньорството на Камарата на строителите в България. Посредник по набирането на кандидатите е Агенцията по заетостта.

Предложението за обучение включва първоначална стипендия от 818 евро месечно, стигналите до втората година на ще получават по 836 евро заплата, а третата - по 1 056 евро на месец.

Местата за кандидатстване обаче са ограничени. Става въпрос за 30 позиции.

По двете специалности се търсят по 15 младежи, на възраст от 21 до 27 години.Условие е обаче те да са среднисти или със степен на образование не по-висока от бакалавър.
Крайният срок за подаване на документи е 11-и февруари. Интервютата ще се проведат в сградата на Агенцията по заетостта.

Одобрените за следването в Германия младежи ще минат по Програмата  и  безплатен интензивен курс от 600 часа по немски език. 

След преминаването на езиковия курс, в средата на месец юли, младежите заминават за Германия, където ще започне 6 седмичното им професионално и културно ориентиране. През този период те ще получават стипендията в размер на 818 евро месечно. Разходите за път също ще бъдат възстановени, обясниха от Агенцията по заетостта.

Същинското обучение започва през септември. През първата година обучението на цялата група български младежи ще се извършва от Строителния център за образование и квалификация BiW BAU. През втората и третата година, стажантите ще се обучават на работното си място в немски обучаващи предприятия със стабилни пазарни позиции. Месечното възнаграждението което нашенците ще получават от обучаващите предприятия за  предоставения труд е определен на 836 евро през втората година и 1 056 евро през третата.

От Хасковското Бюро по труда обясниха, че всички документи за кандидатстване по Програмата се подават само онлайн. Желаещите да се включат в програмата следва да изпратят автобиографии на английски или немски език на имейл: s.radeva@az.government.bg. 

Младежите обаче от региона, които се интересуват това обучение или подобни на него, или пък търсят информация как могат да се реализират професионално в чужбина, могат да разгледат и EURES портала в сайта на Агенцията по заетостта. Платформата представлява мрежа за сътрудничество между службите за заетост в страните от Европейското икономическо пространство. То включва освен, 28-те страни-членки на Европейския Съюз и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и Швейцария. В мрежата са включени и партньорски организации – обществени служби по заетостта, професионални съюзи, както и работодателски организации.

Друга линия, по която хората могат да получават допълнителна информация или насоки къде да търсят възможност за реализация е чрез Ателиетата за работа, които организира Бюрото по труда в Хасково.

 

М. Манолова

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021
Последни новини