От х:

Днес в x:

Владиката удостои кмет с благодарствена ктиторска грамота

Кметът Живко Жечев с благодарствената грамота от пловдивския митрополит Николай

Благодарствена ктиторска грамота за принос към Българската православна църква изпрати пловдивският митрополит Николай на кмета на димитровградското село Черногорово Живко Жечев. Признанието за селския управник пристигна навръх днешния храмов празник на черногоровската църква “Св. Харалампий”. Това е най-старият православен храм в димитровградската община, тази година отбелязва своята 152-а годишнина.

След празничната служба в църквата местните се събраха в пенсионерския клуб, където бе раздаден постен курбан от фасул за празника. Той бе приготвен от жените от читалището, които издадоха, че водата за фасула е от така наречената Царева чешма в селото, престояла цяла нощ в храма. От снощи в църквата са оставени и бурканчета мед, защото според поверието след престоя в храма тази нощ еликсирът става целебен. По традиция в деня на Св. Харалампий своя празник отбелязват и пчеларите. Храмов празник днес чества и църквата в хасковския квартал Болярово.

Високото отличие от владиката е заради моралната и финансова подкрепа на кмета за селската църква. “Преди 4 години храмът бе ограбен. С помощта на дарители успяхме да подновим всички икони. Преди няколко години, когато сегашния кмет Иво Димов бе още депутат, помогна за нов иконостас и църковната утвар. Възстановихме камбанарията, успяхме да купим и нова камбана. След обира преди 4 години църквата се охранява от СОТ, аз лично плащам за охраната”, обясни селският кмет Живко Жечев, безкрайно горд с ктиторската грамота от владиката.

Тодор Кръшков

Църквата в Болярово също отбеляза днес храмовия си празник

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини