От х:

Днес в x:

11 °C

Алхимия по ирански: Стафиди стават на опиум

Получателят Асодоллах/вляво/ и шофьорът Мехди бяха задържани с постоянна мярка задържане под стража

Иранец тръгнал на път със стафиди и се върнал с опиум.

Алхимията по арабски се случила някъде в северен Иран до забутано село, откъдето бил родом шофьорът и собственик на тир Мехди Ахмади Неджад. Той бил нает от пловдивска фирма да транспортира до Средния изток един тир с изсушено грозде и благополучно изпълнил поръчката.

Като дошъл до селото си обаче решил да си почине сред домашните за няколко дни и дал автомобила на друг шофьор, свой приятел, който трябвало да организира разтоварването на стоката.

След края на мисията Мехди приел да откара към България друга стока. Това били 152 гипсови статуи на животни и хора. Били предназначени за магазин за арабски сувенири на Илиенци в София.

С нагласата, че превозва статуи, за които имал редовни документи Мехди тръгнал да пресича българо-турската граница, където обаче го подложили на щателна митническа проверка. При преминаването през рентгена в една от статуите с формата на конска глава били открити нехарактерни уплътнения. За изумление на шофьора, от вътре изскочил близо 5 кг опиум.

Разказаният сценарий е версията на самия Мехди как дрогата се озовала в камиона му без той ни най-малко да подозира. Полицията и ДАНС обаче не задържали пратката, а я проконтролирали до получателя в София. Там на 20-ти януари, в момент на получаване на стоката бил задържан 40- годишния Асодоллах Хамид Асгарния, също иранец, който бил със статут на постоянно пребиваващ в България. С него имало друг иранец, който разбира се заявил, че няма нищо общо с историята и впоследствие бил освободен. Вероятно срещу „сътрудничество“. Като получател обаче Асгарния е изправен пред българския съд заедно със злополучния шофьор. Днес ХОС гледа мярката на двамата.

Без изненади прокуратурата поиска постоянна мярка задържане под стража и относително без много умуване съдът прие да остави двамата иранци зад решетките. Повдигнато е обвинение за престъпление по чл. 242 от НК за трафик на наркотици в големи размери с наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

По оценка на експертите стойността на задържаната пратка за нуждите на съдопроизводството е около 150 000 лева. Ако беше стигнала по предназначение на черния пазар, трафикантите щяха да се облажат с почти двойно повече и да гушнат около 250 бона.

Разкритите контрабанди на опиум са сравнително редки на българо-турската граница през последните години. Преди две години имаше заловено наистина внушително количество от близо 19 килограма, натъпкано в пожарогасители. Миналата година пък иранец, живеещ в Румъния пробва да пренесе 1 килограм, напъхан в чорапите си.

Г.Христов

Г. Христов 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Za
  zapoznat
  3 -1
  23:37, 23 яну 2015
  mangala laji pok da otarve kojata

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини