От х:

Днес в x:

6 °C

Бабешка война за новородени в Узунджово

18-годишната Виктория с последните новородени в Узунджово-близнаците Георги и Йордан


Студена бабешка война беляза днешния празник на родилната помощ в село Узунджово. Многобройните селски баби, обединени досега за всички празници, успяха да демонстрират, че и в третата възраст хората могат да се карат за глупости и се разцепиха на две читалища-едното тяхното, другото това в което кракът им няма да стъпи. А всички празници се отбелязват на квадрат, ако и да са през една улица разстояние.

Така бе и на днешния Бабин ден. За едно и също събитие бяха мобилизирани два магарешки кабриолета, две групи баби в носии, две бърдучета с вино и няколко пъти по две шишета с ракия. Бяха открити и две къщи със сравнително скоро родени деца, чиито майки чинно подливаха вода на идващата да бабува акушерка. В пътуването по двете дестинации бабите се надпяваха толкова гласовито че цяло Узунджово се оказа озвучено и без тонколони. В търсене на дори микроскопично предимство пред конкуренцията, бабите вадеха всякакви козове. Така например читалището доайен-120 годишното „Цвят“ цака с последните деца родени в най-голямото хасковско село. „Близнетата“ Георги и Йордан поели първата си глътка въздух на 10-ти декември миналата година за радост на 18-годишната си майка Виктория и за гордост на таткото Данаил Живков. Двамата юнаци не се появиха в двора на къщата за тържествения ритуал, но за сметка на това пърхащата от радост свекърва Баба Динка умиваше старателно ръцете на старшата бабуваща. Тя пък бе дошла с целия наличен арсенал за гонене на зли духове-нанизи люти чушки на врата и като венец на главата, керемида с вестник и жив огън, с който да се изгонят демоните от щастливата къща. Изрецитира 2000 думи за 3 минути, нарече за здраве и късмет децата и поведе кръшно хоро на улицата отпред. Бурните песнопоения на бабите заглушаваха даже и съпровождащия акордеон. Въпреки противната мъгла и ръмящия дъжд хората на „Цвят“ се постараха да оцветят мрачното време и най-вече да информират квартала и конкуренцията за мероприятието си. Съперниците бяха през 5 къщи нататък.

Конкуренцията бе по-тиха със своята гъдулка, но пък се радваше на голямо медийно внимание. Техният Бабинден бе отразяван едновременно от телевизия Скат и ТВ 7, чийто ококорени репортери може би за пръв път виждаха селски ритуал. Тук бебето бе доста големичко-20 месечния Борислав, но затова пък бабуващата бе най-старшата на селото. Гордостта на новоучреденото читалище „Пенко Пенков“, Баба Николина Павлова, се похвали че изродила всички бебета в Узунджово от древността до наши дни. Специално за „нашите дни“ по скоро помагала с ценни съвети по време на бременноста на узунджовки, подшушнаха съселяни, но признаха че бая новородени са минали през ръцете й. Майката в червено Миглена Костова поведе хорото за радост на операторите петимни за малко цвят в сивотата на 21-ви януари. И умили бабите отстрани - стройна като фиданка била тяхната мома. Една точка пред конкурентното читалище. В цялата галиматия кмета Димитър Ничев взе най-соломоновското решение-да си остане в кметството и не присъства на нито един от бабешките дни. Безцеремонния кметски първенец не се страхувал да гони крадците със сопи от дворовете, но изпитвал истински боязън от бабешкия гняв. Затова на всички мероприятия гледа по-равно да уважи двете читалища. Най-бабиния ден обаче му дошъл в повече и той не посмял да се озове между острите читалищни камъни.

Иначе Узунджово има с какво да се похвали на Бабинден. За миналата година най-голямото хасковско село отчете 10 новородени, без да се броят тези от Махалата. Естественият прираст отвежда населеното място до близо 2000 души, макар постоянно живеещите да са около 1700. Това е селото и с най-много гласоподаватели /и то реформатори/ в цялата хасковска община-над 1200 души.

Г.Христов

Бойните баби на Цвят подгряха за мероприятието по пътя към къщата

Който пие зло не мисли
За злото има люти чушки и огън
Конкуренцията също не спеше-Баба Николинка е старшата акушерка на Узунджово

Майката в червено Миглена Костова подлива на бабуващата
С малкия Борислав, на година и 8 месеца
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ге
  гетото
  11 -11
  17:16, 21 яну 2015
  Тези ******и упорито се множат и двоят.
 • 2
  Ss
  ss-23
  5 -10
  22:16, 21 яну 2015
  Не,не се двоят по-скоро се роят като пчелите.Когат... Виж коментара
 • 3
  Ge
  georgi_1422030189
  5 -1
  18:18, 23 яну 2015
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 4
  Ге
  Георги
  8 -1
  19:22, 23 яну 2015
  Къде ги видяхте тези ******и аз съм чист Българин и се гордея със това .А Виктория със малките сладкиши ми е племенница и са си чисти българи хайде по нежно с коментарите !

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини