От х:

Днес в x:

Глад за висшисти на хасковския трудов пазар

Фирмите започнаха да предпочитат висшисти, но още предлагат заплата за среднисти

Нечуван глад за висшисти обхвана хасковския трудов пазар тази седмица. Близо половината, 23 от 56, от предлаганите позиции са с изискване за най-високия ценз в българското образование. За някои от местата се допуска и средно, но за доста императивно е посочено висше. То е без алтернатива за строителен инженер-геодезист, две медицински сестри, главен счетоводител, началник сервиз и двама отговорници за техническа поддръжка на автобусен парк. За последните се изискват специалности в сферата на Двигатели с вътрешно горене или други квалификации от транспорта, посочват офертите. Транспортен кадър е необходим и за позицията на „Ръководител експлоатация международни линии”. Сред местата с допустимо и средно са 3 позиции за „Специалист обслужване на клиенти” с изричното изискване за перфектен писмен и говорим турски език. Търси се и оперативен счетоводител, както и 4-ма преводачи на френски, немски, испански и италиански, за които Haskovo.net вече ви информира. Кадрите трябвали на местна компютърна фирма за продажба на софтуер на Западна Европа. Тазседмичната изненадка е търсенето на началник склад, за който е посочено изискване за висше по Икономика. Само не се знае микро или макро, но по неофициални данни търсещата фирма се занимава със сериозна икономика извън сферата за търговия с храни.
Любопитното е, че още един куп позиции които досега се търсеха като „средни” са прикачили и по-висши изисквания. Такива например са вакантните места „Специалист по контрол на разплащанията и Букмейкър/спортен трейдър-по 2, както и техник „ ремонт на компютърни системи”, за който досега се търсеше само училище. Явно невъзможността да се намери подходящ кадър вече втори месец е убедило работодателя, че образованието има значение, остава да се е убедил, че то има значение и за заплащането.
Върхът на сладоледа са обявите за търсените двама рецепционисти в Хасково. И те трябва да са висшисти. Явно в хотела си представят, че някой който е завършил висше в сферата на туризма ще се навие да работи на рецепция за 400 лв заплата, колкото бе посочено в една предишна и по-прозрачна оферта за мястото. Сред новите обяви са тези за техник „поддръжка на телевизионни сателитни и аудиовизуални системи”/средно/, диспечер на СОТ и диспечер на такси-по 1, касиер-домакин и касиер на билетен център/2/. Търсят се традиционните шофьори, хлебар, барман и сервитьор/3/. За всички тях е посочено, че опитът е предимство.
Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Тм
    ТМТ-Т.ХУБЕНОВ
    59 -43
    19:52, 17 яну 2015
    Един среднист от механото се равнява на трима вишисти от гимназия.
    • Me
      mehanist
      16 -34
      00:07, 18 яну 2015
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
    Km
    Kmetskiq
    63 0
    21:06, 17 яну 2015
    Повечето обяви са копи -пейст без даже да се чете какво се пейства :) Имаше една обява за офис асисент с перфектно владеене на немски и английски :) Е, човек ако владее двата езика перфектно ще иде ли офис асистент да работи :) Да не говорим, че изискванията в обявите са с обхват за най - малко две различни длъжности, а заплащането е на минимуза за една длъжност. не знам, но 90% от обявите са за роби, а не за набиране на работници :)
    • 12
      123
      21 0
      13:05, 18 яну 2015
      Точно така е!Алчността, няма граници.
  • 3
    Ма
    МАНГО
    38 -1
    23:34, 17 яну 2015
    Ей това му харесвам на общия трудов пазар - ние немски и английски ще научим, ама германеца и островитянина български - едва ли.
    А българските робовладелци ще стигнат до там, че и по-големи заплати от чужбина да предлагат - няма кой да има да вземат.
    Просто всички ще сме по "белия" свят. Никой не иска от кон на магаре да се качи!
  • 4
    Mi
    miroslav
    8 -1
    16:43, 18 яну 2015
    da go dushat tia hem s vishe heh s opit i za 400.lvda hodia da se ebat beezpari sta li???


    da go dushat hem s vishe hem za 400.lv ne iskat li pod vola tele i putka bez pari





  • 5
    Абре мирославе,(грешката е верна)кой идиот ще те вземе на работа.Та ти и името си не можеш да напишеш правилно.На България са й нужни не само грамотни хора ,да четат,пишат и смятат.Потребни са й знаещи,можещи,мислещи,квалифицирани работници,служители,специалисти.Учете се докато сте живи,ане до ,,под крушата''.
  • 6
    93
    934291
    2 0
    11:40, 20 яну 2015
    вие лудилисте бе вишистите имат глат за работа в хасково много сме без работа
Последни новини