От х:

Днес в x:

11 °C

Глад за висшисти на хасковския трудов пазар

Фирмите започнаха да предпочитат висшисти, но още предлагат заплата за среднисти

Нечуван глад за висшисти обхвана хасковския трудов пазар тази седмица. Близо половината, 23 от 56, от предлаганите позиции са с изискване за най-високия ценз в българското образование. За някои от местата се допуска и средно, но за доста императивно е посочено висше. То е без алтернатива за строителен инженер-геодезист, две медицински сестри, главен счетоводител, началник сервиз и двама отговорници за техническа поддръжка на автобусен парк. За последните се изискват специалности в сферата на Двигатели с вътрешно горене или други квалификации от транспорта, посочват офертите. Транспортен кадър е необходим и за позицията на „Ръководител експлоатация международни линии”. Сред местата с допустимо и средно са 3 позиции за „Специалист обслужване на клиенти” с изричното изискване за перфектен писмен и говорим турски език. Търси се и оперативен счетоводител, както и 4-ма преводачи на френски, немски, испански и италиански, за които Haskovo.net вече ви информира. Кадрите трябвали на местна компютърна фирма за продажба на софтуер на Западна Европа. Тазседмичната изненадка е търсенето на началник склад, за който е посочено изискване за висше по Икономика. Само не се знае микро или макро, но по неофициални данни търсещата фирма се занимава със сериозна икономика извън сферата за търговия с храни.
Любопитното е, че още един куп позиции които досега се търсеха като „средни” са прикачили и по-висши изисквания. Такива например са вакантните места „Специалист по контрол на разплащанията и Букмейкър/спортен трейдър-по 2, както и техник „ ремонт на компютърни системи”, за който досега се търсеше само училище. Явно невъзможността да се намери подходящ кадър вече втори месец е убедило работодателя, че образованието има значение, остава да се е убедил, че то има значение и за заплащането.
Върхът на сладоледа са обявите за търсените двама рецепционисти в Хасково. И те трябва да са висшисти. Явно в хотела си представят, че някой който е завършил висше в сферата на туризма ще се навие да работи на рецепция за 400 лв заплата, колкото бе посочено в една предишна и по-прозрачна оферта за мястото. Сред новите обяви са тези за техник „поддръжка на телевизионни сателитни и аудиовизуални системи”/средно/, диспечер на СОТ и диспечер на такси-по 1, касиер-домакин и касиер на билетен център/2/. Търсят се традиционните шофьори, хлебар, барман и сервитьор/3/. За всички тях е посочено, че опитът е предимство.
Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Тм
  ТМТ-Т.ХУБЕНОВ
  59 -43
  19:52, 17 яну 2015
  Един среднист от механото се равнява на трима вишисти от гимназия.
  • Me
   mehanist
   16 -34
   00:07, 18 яну 2015
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
 • 2
  Km
  Kmetskiq
  63 0
  21:06, 17 яну 2015
  Повечето обяви са копи -пейст без даже да се чете какво се пейства :) Имаше една обява за офис асисент с перфектно владеене на немски и английски :) Е, човек ако владее двата езика перфектно ще иде ли офис асистент да работи :) Да не говорим, че изискванията в обявите са с обхват за най - малко две различни длъжности, а заплащането е на минимуза за една длъжност. не знам, но 90% от обявите са за роби, а не за набиране на работници :)
  • 12
   123
   21 0
   13:05, 18 яну 2015
   Точно така е!Алчността, няма граници.
 • 3
  Ма
  МАНГО
  38 -1
  23:34, 17 яну 2015
  Ей това му харесвам на общия трудов пазар - ние немски и английски ще научим, ама германеца и островитянина български - едва ли.
  А българските робовладелци ще стигнат до там, че и по-големи заплати от чужбина да предлагат - няма кой да има да вземат.
  Просто всички ще сме по "белия" свят. Никой не иска от кон на магаре да се качи!
 • 4
  Mi
  miroslav
  8 -1
  16:43, 18 яну 2015
  da go dushat tia hem s vishe heh s opit i za 400.lvda hodia da se ebat beezpari sta li???


  da go dushat hem s vishe hem za 400.lv ne iskat li pod vola tele i putka bez pari

 • 5
  Абре мирославе,(грешката е верна)кой идиот ще те вземе на работа.Та ти и името си не можеш да напишеш правилно.На България са й нужни не само грамотни хора ,да четат,пишат и смятат.Потребни са й знаещи,можещи,мислещи,квалифицирани работници,служители,специалисти.Учете се докато сте живи,ане до ,,под крушата''.
 • 6
  93
  934291
  2 0
  11:40, 20 яну 2015
  вие лудилисте бе вишистите имат глат за работа в хасково много сме без работа

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини