От х:

Днес в x:

Предварително висше: N брой изпити докато влезеш

Кандидатите бяха уверени в шансовете си


Висшето образование се превърна в предварително обещано на кандидатите, които имат на разположение колкото си искат предварителни изпити по едни и същи предмети и за едни и същи специалности. После могат да си изберат най-високата оценка, а редовния изпит могат да пропуснат, ако искат. В един от най-квалитетните уж български университети, УНСС, например всеки месец има Единен приемен изпит /ЕПИ/ по история, география, математика и БЕЛ, с които на практика може да се влезе във всяка специалност. Няма ограничения в явяването, стига кандидатът да си плаща по 50 лв на изпит. В рамките на една сесия има промоция за два изпита - 70 лв. Макар и не толкова драстична, тази практика съществува във всички университети. Досега те отпускаха по един предварителен изпит за специалност. Ерозията в критериите на подбора започна преди няколко години с признаването на матурите за достатъчни като вход за ВУЗ. Но понеже зрелостните изпити неочаквано се превърнаха в препъни камък /стотици изпокъсани всяка година само в Хасковско/, ВУЗ-овете решиха да дадат шанс на зрелостниците да поправят несправедливото училище.

На днешното откриване на кандидат-студентската борса в хасковското читалище Заря се явиха доста ученици и всички те имаха самоуверения вид на бъдещи висшисти. Пред щандовете на представените 28 университета получаваха и допълнителното самочувствие на много ухажвани персони, след като от всички страни ги дърпаха, за да ги запознаят с екстри. На една маса дори гарантираха /неофициално/, че всеки влязъл при тях излиза с диплома. Учениците даже не се съсредоточваха кой ВУЗ им разяснява правилата за кандидатстване, стига да е ВУЗ. Стигна се до лек куриоз, 3 девойки се озоваха омаяни пред мургава мома в униформа, която сладкодумно им обясняваше чудесата на нейното училище, докато не се разбра че кандидатките искат да са икономистки, а пък в момента им предлагат да стават военноморски офицери.

Най-търсени са ПУ „Паисий Хилендарски“ и Тракийския университет в Стара Загора, докато щандът на СУ „Климент Охридски“ остана доста пренебрегнат. На срещата с професори за деня на историка в Хасково в началото на март, кандидат-студенти коментираха, че там все още „се учи доста“.

Борсата бе тържествено открита от шефа на Кандидат-студентските борси в България доц. Борислав Попов и началникът на РИО Иван Панайотов, които пожелаха късмет на кандидатите. Предвид офертите, той не им трябваше особено, само стръв за висше и, разбира се, пари.

Г.Христов

..и внимателно избираха къде са по-големи
Опции имаха предостатъчно
Медицинския колеж към Тракийския университет бе един от най-желаните за хасковлии
Човек на ВУЗ получава инструкции за предложенията към хасковските кандидат-студенти
Иван Панайотов и Борислав Попов/вляво/ пък им пожелаха късмет
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини