От х:

Днес в x:

Гимназисти приети в университет след успешно състезание

снимки: личен архив

Още преди кандидат-студентската кампания в Професионалната гимназия по селско стопанство в Хасково вече имат трима сигурни студенти. Единадесетокласниците Десислав Александров, Сабри Кочак и Пламен Петков имат запазено място в Аграрния университет през следващите две години. Ако решат, те ще влязат там без приемен изпит и ще имат правото да избират специалност.

Тройката си завоюва местата във висшето учебно заведение след успешно представяне в регионалния кръг на състезанието „Млад фермер“, чието 6-то поредно издание се проведе в Професионалната гимназията по селско стопанство в Нова Загора. Надпреварата е етап от националното състезание “Млад фермер“. За него хасковските гимназисти се готвиха с преподавателите си инж. Ангел Николов и инж. Венета Иванова.

Хасковлиите се състезаваха в три направления. При животновъдите участие взе Десислав Александров, който трябваше да се справи с бързото разпознаване на фуражи и да покаже знания за спазването на хигиенни изисквания и хуманно отношение към животните при доенето на крави.

В раздела „Растениевъдство“като най-добър познавач при разпознаването на семена от всички се прояви Сабри Кочак. Той е развъртял и лозарската ножица, за до покаже как се подрязват лозите.

На второ място сред майсторите по каране на трактор се класира Пламен Петков, с ремарке по специално зададен маршрут.

Представянето на тримата им донесе третото място в отборното класиране сред тимове от осемнадесет гимназии.

Всички от челната тройка на регионалните състезания ще се надпреварват за първите места в Националния кръг, който е в края на април в град Попово.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини