От х:

Днес в x:

Жертвоприношение за Св. Николай да пази от беди и наводнения

2 в 1 в Симеоновград: Курбан за Никулден и милост от Светеца, да пази от наводнения

Рибен курбан забъркаха в Симеоновград в чест на Свети Николай на днешния Никулден. Арендатори на общински язовири и рибари дариха десетки килограми шаран, толстолоб амур и мряна за приготвянето на няколко казана безплатна рибена чорба за населението. Освен почитане на празника с традиционното му ястие, курбанът бе и като жертвоприношение за светията да пази хората от беди и най-вече наводнения. Според поверието, той е господар на водния свят, който напоследък се бунтува в Хасковско и особено в Симеоновград. Общината е една от най-тежко ударените от потопа през последните дни, като има села без ток и вода, а някои са направо откъснати от света заради залети пътища. 4 села пък останаха без хляб поне за ден след като придошлите води на река Сазлийка удавиха два микробуса превозващи насъщния. От наводненията сериозно пострадоха и концесионерите на местни язовири, които като рибари трябва да са под специалната закрила на светеца. Идващия от Старозагорско водосбор обаче ги принудил да отворят крановете на язовирите си, като освен водата, оттам изтекло и голямо количество риба.

Освен косвените щети има и доста преки-залети дворове и мазета в ниските части на село Калугерово, отнесени пътища и компрометирани мостове. Напълно е изровено и мястото където вчера затънаха микробусите за хляб по пътя за село Свирково, съобщи зам.-кмета Живко Чакъров. Добрата новина е, че водите на Сазлийка полека лека почват да се оттичат. Заедно със спасителните служби, местната община е създали стройна организация за бърза реакция на настоящи и бъдещи беди.

На принципа помогни си сам, но помоли и светията пък бе и курбана, за приготвянето на който бе призован истински екперт. 64-годишния Кольо Караиванов е познат като дългогодишен шеф на хасковското военно окръжие, но също така и като ненадминат майстор на рибената чорба. Прави я от поне 40 години по специални рецепти , наследени от баща си и от неговия баща. Чорбата на бай Кольо включва микс от язовирни и речни риби и тайнствени подправки, забъркани в още по тайнствени пропорции. Резултатът изглеждаше вкусен, поне по доволния вид на опиталите от рибната захранка.

Днес града на Марица празнува своята 133-та годишнина. В чест на празника храмовия свещеник поп Димитър отслужи тържествена литургия в присъствието на кмета Пейчо Стаков, общинари и граждани. После официалните лица отидоха на площада, където в присъствието на областния управител Добри Беливанов и новоназначения му заместник Станислав Дечев вдигаха тържествено знамена и напомниха на част от населението, че са българи/ с националиня химн/ и уточниха, че са и европейци / с Бетовен/.

След уточненията нотабилите се оттеглиха на тържествена сесия и мероприятия, а публиката масово се юрна към безплатния рибен фест. Той като че ли замести малките празници на именниците, които май бяха дефицит в града. Днес трябва да празнуват всички с имената Николай, Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо,Нина, Ния, Ница и прочие, но поне пред безплатните казани с чорба, освен майстора, нямаше друг, който да си признае, че има имен ден.

Г.Христов

Бай Кольо раздаде хиляди черпака чорба за празника си
В същото време хората молеха светеца за здраве и опазване от беди
Кмет Стайков и замкмет Пачеманова бяха сред първите богомолци

На площада и химните за българи и европейци

После рибена чорба
....за която имаше гладни от вчера
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ma
    maika
    13 -2
    14:05, 6 дек 2014
    всичко хубаво !Хората в църквата се молят ,а вън същата картина !..... за която имаше гладни от вчера !!!А бе само такива ли останаха в България ?
  • 2
    Си
    симеоновград
    5 -3
    14:09, 6 дек 2014
    Браво!
  • 3
    Am
    amjik
    3 -11
    14:45, 6 дек 2014
    Kаквото и да се прави...Всички сте прокьлнати от в... Виж коментара
    • Tu
      tu160
      11 -1
      15:13, 6 дек 2014
      На последната снимка са снимали майка ти и сестра ти
  • 4
    Тр
    Трезвен
    0 -1
    17:08, 6 дек 2014
    Разпространявайте клипа,ако искате да имаме бъдеще!Демокрация чрез Интернет! Да си върнем свободата! vbox7.com/play:7b27967c84
  • 5
    Ку
    курундилев
    1 -2
    10:48, 7 дек 2014
    Христов заглавието ти не ми гаресва има стара поговорка ---ако сам не си помогнеш и господ не може да ти помогне и другата --лозето не ще молитва а мотика --така че ако стоим съсскръстени ръце и се молим на св николай св иван св драган св петкан до никъде няма да я докараме
  • 6
    Ve
    velomaster
    0 0
    15:51, 7 дек 2014
    с езически ритуали още по лошо ще стане
  • 7
    54
    54321
    0 0
    10:18, 8 дек 2014
    Ритуалът не е езически, дори в предишни години се правеше в църквата.
  • 8
    Ду
    Дулап чошме
    1 0
    18:04, 10 дек 2014
    Васко пак се ежи за рибената чорба! Шегувате се с ромите, но в общинския персонал има много по-гладни.
Последни новини