От х:

Днес в x:

14 нови депутати замениха избраните за министри

14 нови народни представители заеха мястото на избраните министри, закле се и депутатка, която досега беше болна. Цветан Цветанов ще оглави ПГ на ГЕРБ.
Новите депутати положиха клетва, за да заемат местата на освободените народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ, които станаха членове на правителството.

На мястото на премиера Бойко Борисов влезе зам.-кметицата на район "Надежда" Анна Александрова, а вицепремиерът Румяна Бъчварова и вътрешният министър Веселин Вучков бяха заместени от бившия депутат Стефани Михайлова и лидера на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев.

Избраните във Варна регионален министър Лиляна Павлова и спортен министър Красен Кралев освободиха депутатски места за офталмолога Руслан Тошев и Нели Петрова - майка на прегазената от моторист 20-годишна Лора. Петрова беше депутат от ГЕРБ и в миналия парламент.

Транспортният министър Ивайло Московски освободи място за учителката от Самоков Ирена Коцева, която също беше в миналото Народно събрание.

Министърът на културата Вежди Рашидов беше заменен от районния кмет от Пловдив Петър Петров, екоминистърът Ивелина Василева от общинския съветник от Бургас Румен Желев, а земеделският министър Десислава Танева от Мария Белова от Сливен.

И в РБ има четирима нови депутати. Лидерът на СДС Божидар Лукарски, който стана министър на икономиката, отстъпи депутатската банка на Настимир Ананиев от "Движение България на гражданите", който стана известен с това, че е запазил марката "Реформаторски блок".

На мястото на здравния министър Петър Москов в парламента влезе Антони Тренчев, също от ДБГ. Неговото име нашумя в предизборната кампания с инициативата политиците да минават през детектор на лъжата.

Другият вицепремиер - Меглена Кунева, беше сменена от Борис Станимиров от ДСБ, а военният министър Николай Ненчев - от Никола Хаджийски (СДС) от Пловдив-област.

Вицепремиерът от АБВ Ивайло Калфин освободи място за Мариана Тодорова, която е част от съветниците на президента Георги Първанов. Тя пък запази марката АБВ.

И 15-и депутат положи клетва положи днес - Светлана Ангелова от ГЕРБ, избрана в Русе, която не можа да го направи на тържеството заседание поради здравословни причини.

Междувременно парламентът прекрати пълномощията на Красимир Ципов от ГЕРБ като депутат, който вчера беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи. Още не е ясно с кого ще бъде заменен той.

Очаквано, Цветан Цветанов ще бъде председател на ПГ на ГЕРБ. От партията обявиха това още след изборите.
Красимир Велчев и Цвета Караянчева ще бъдат заместник-председатели на ПГ на ГЕРБ, а Станислав Иванов – секретар, обяви в началото на днешното заседание председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини