От х:

Днес в x:

Професор балканист представя в „Заря“ книга за отношенията ни със Сърбия два века назад

Сръбско-българските отношения от началото на 19-ти век до наши дни ще нищи тази вечер в малката зала на читалище“ Заря“ професор Кръстьо Манчев.

От 18 часа той ще представи последния си труд „Сърбия и сръбско-българските отношения 1804 -2010“. Книгата е много интересна, защото в нея има много доказателства за отношенията между двете държави, документирани и със снимков материал, промотира томчето историкът Красимира Узунова-уредник в Регионалния исторически музей на Хасково. Освен РИМ съорганизатори са и регионалното историческо дружество “Клокотница“, читалище „Заря 1858“ и Тракийско дружество“ Г. Сапунаров“.

Професор Кръстьо Манчев е роден на 27 септември 1926 година в село Верзар, Царибродск. Завършва история в СУ.

Специализирал е в ГДР и СССР. Научен сътрудник в Института по балканистика при БАН. Избягал през 1949 година в България, години наред е работил в Димитровград като бригадир, бил убеден комунист и антититовист. След това учителства в Симеоновград.

Негови думи са: „На Балканите величието винаги се е измервало с територии - колкото повече имаш, толкова си по-велик! Напротив - колкото по-образован, работещ, знаещ и можещ е един народ, колкото по-уредена ти е държавата, тогава си наистина велик.!”

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Yu
    yudlag13
    4 0
    20:41, 5 ное 2014
    не знам как да определя вижданията на този "човек"?!? сърбоман или евросоросоид??? такива небивалици дрънкаше,че чак младите се учудиха на антибългарското му отношение! чак и на полусръбски да говориш пред българска аудитория, меко казано е ЧУДОВИЩНО!!!!
  • 2
    Yu
    yudlag13
    2 0
    21:05, 5 ное 2014
    олеее, четох биографията му в Уикипедия!!! не е лошо да понадникнете и Вие там!!! има доста "интересни" неща за този "професор".... така наречен!
  • 3
    //
    ///
    3 0
    00:10, 6 ное 2014
    Србе на врбе!
  • 4
    Ст
    студентка
    0 -2
    00:10, 6 ное 2014
    Професор Кръстьо Манчев е много добър автор и книгите му са много интересни и горещо ги препоръчвам.Нямам търпение да си закупя и тази негова книга. Не оставайте с грешно впечатление, произведенията му са много добри и ние изучавахме История и политика на балканските народи по негови творби.
  • 5
    Yu
    yudlag13
    0 0
    14:58, 6 ное 2014
    до:студентка
    беше ли вчера на сбирката в Заря? май не си!!!
Последни новини