От х:

Днес в x:

Гимназисти: Дрогата е глезотия! Някои: Обичаме да се глезим

Гимназистите искрено се забавляваха на някои въпроси, макар да ставаше въпрос за сериозни неща

Гимназистите спонтанно определиха дрогата като вреден навик и глезотия, вместо предлагания им за верен отговор „заболяване“. Дилемата изникна по време на викторина в Градската градина, организирана от Превантивно-информационния център по наркотични вещества, с цел защита на младежта от вредни влияния и начин на живот. Стекоха се над 120 гимназисти, а отбори от Езиковата и ПМГ показваха знания кое е вредно и кое не е. Разногласията възникнаха почти веднага. Явно нежелаещи да се считат болни, гимназистите спонтанно отговориха, че употребата на дрога е лош навик или глезотия, отговор, който водещата ученичка по инерция закова с тържественото „Вярно е“. После смутено се взря в листа и със срамежлива усмивка определи отговора като грешен.
Част от развеселеното множество аплодираше неволната й грешка, а други направо подвикнаха, че обичат да се глезят. Все пак звучеше повече като каламбур, а не като нещо с подтекст.

Покрай другото хлапетиите научиха и нещо полезно - вземащият наркотици се познава по перманентно разширените му зеници и лишеното от мимика лице. Информация, която май е по-полезна за родителите, на фона на постоянните им въпроси как да разпознаят дрогата в децата си. Излиза, че е лесно - просто трябва да ги гледат.

Не на шега обаче някои от въпросите истински изненадаха видимо считащите се за просветени гимназисти. Ако пристрастяването към наркотици е болест, разсъждаваха те, то болни са и пристрастените към пушенето, включително и тези с кафето и енергийните напитки. Гимназистите бяха изумени и от твърдението, че леките цигари са по-вредни от тежките. Логичното обяснение бе, че при по-леките се дърпа по-дълбоко и се пуши повече. И все пак, както забеляза младеж на предпълнолетна възраст, надали един качак ще е по-полезен от три-четири тънки цигари. Доста негови съученици обаче се замислиха сериозно по въпроса.

Това бе и целта на организатора Таня Димитрова. Освен сухото поднасяне на многоумни данни, хората й от ПИЦ бяха миксирали мероприятието с аткрактивни игри, посветени на екологична тематика. В тях покрай полезното научаване на нови неща имаше и приятната надпревара в стил Амейзинг рейс - отборите на ПМГ и Езковата бягаха из 23-те декара на Градската градина, за да търсят контролни точки с пликове със задачи в тях. Този, който изпълнеше първи задачите, печелеше надпреварата. С доста идеи по-бързи и във видимо по-добра кондиция се оказа тимът на ПМГ Хасково. Победителите получиха грамоти, а купища сладкиши превърнаха края на мероприятието в нещо като минифестивал на шоколада.

Г. Христов

Част от въпросите предизвикаха изумление сред питаните
Много се считаха за знаещи по въпросите на наркотиците
Други само слушаха
Събитието съдържаше и преследване из дебрите на градската градина
Ориентиране в маршрути
...и здраво тичане
В него по-добра кондиция показаха от ПМГ
Рапърът Крейси се изявяваше като ученическия Еминем
Журито във викторината бе от експерти и учители по биология и химия
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини