От х:

Днес в x:

Шедьоври на старите майстори на живописта идват в Хасково

Елисавета Консулова-Вазова, нейна картина ще е сред шедьоврите, които ще бъдат показани в Хасково

Безспорно едно от най-интересните събития в програмата за Празника на Хасково ще е в галерия ”Форум” на 8-ми септември. От 17 часа галерията ще покаже със съдействието на Съюза на колекционерите в България картини на част от най-великите за всички времена майстори на живописта у нас.

Около 20 колекционерски платна, които не могат да се видят по всяко време и на всяко място, ще бъдат изложени в Хасково. Те са собственост на колекционери от цялата страна.

Шедьоврите са на старите български виртуози на четката, родени и творили в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Ще бъдат показани работи на  Владимир Димитров-Майстора, Марио Жеков, бащата на писателя Богомил Райнов-художникът и също писател Николай Райнов. Картина се очаква да има и на една от първите български художнички и съпруга на най-малкия брат на Иван Вазав пловдивчанката  Елисавета Консулова-Вазова. Хасковлии ще могат да видят и творби на Сирак Скитник, Стоян Венев, Иван Ненов, Васил Стоилов, на Димитър Гюдженов, както и на авторите от началото на миналия век: Василка Генадиева и Дина Йорданова.

Част от картините вече са в хасковската галерия, а от съображения за сигурност друга част ще пристигне в последния момент. Ценностите на изобразителното изкуство ще бъдат и под засилена денонощна охрана.

Ценителите ще могат да се срещнат при откриването на изложбата и с някои от колекционерите собственици на картините.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    18
    18415
    7 0
    14:12, 7 сеп 2014
    Благодаря ви за предварителната информация, безспорно събитието е много интересно, а за него не открих никакво инфо преди това.
    Пишете за подобни събития в града повече
  • 2
    Да
    Дани
    6 0
    16:26, 7 сеп 2014
    Да, безспорно си заслужава да се види! Ако си редактирате и правописните грешки, започвайки още от заглавието, би било чудесно!

Видеа по темата

Още новини

Последни новини