От х:

Днес в x:

Гларусите ни наполовина, Памелките - на нула

Значително по-малък интерес към професията воден спасител отчете тазгодишния курс на БЧК

Хасковският гларус става изчезващ вид, поне ако се съди по интереса към тазгодишния курс за водни спасители, организиран от БЧК. На фона на над 40-те явяващи се преди, този път за престижната доскоро професия кандидатстваха едва 19 души. Сред тях пък нямаше нито една Памелка, иначе обичайно по 5-6 се натискаха за славата на култовата бомба от сериала „Спасители на плажа“. Памела Андерсън обаче остаря и младите я забравиха, шегуваха мъжете от курса, които целомъдрено заявиха че тъкмо нямало кой да ги разсейва. Предимно младите „перковци“ обаче станаха разногледи към засиленото женско присъствие на трибуните/шезлонгите/, което пък неистово плакнеше очи през камерите на мобилните телефони.

Дори сред 19-те избрали да участват в курса, голяма част не бяха от Хасково, а от по-малките общини в областта. Имаше и такива от Чирпан, Първомай и Кърджалийско. Честта на хасковския гларус отсрамваха главно ученици, най вече от местните ПМГ и Езиковата. Докато чакали за най-важния китап в живота си /шофьорската книжка/ избрали да изкарат още един такъв. Курсът за морски спасител може да се изкара и на 17.

Любовта на нашенци към морето явно е изстинала и в двете посоки, защото тази година местното БЧК няма подписан нито един договор за хасковска охрана на Черноморието. Иначе „червенокръстците“ са договорили с хотелиери 25 свои спасители, но всички те са от региони като Монтана, Плевен, където доскоро интересът към професията граничеше с точката на замръзването.

Може и да бяха малко, но явилите се на изпита бяха от сой - 17 от 19-те издържаха безпроблемно нормативите, въпреки че бяха като за амфибии. Така например 50 метра в басейн трябваше да се преплуват в свободен стил за 50 секунди, а за морски условия 100 метра трябваше да бъдат преминати за не повече от 1.40 м. Най-скоростният „делфин“ в тази дисциплина бе Жеко Колев от ПМГ, който разцепи вълните за 1.25 минути. На басейновата дистанция обаче младежта бе скъсана от най-възрастния кандидат-спасител. 38-годишният Пламен Димитров от Чирпан остави тинейджърите да му гледат петите с феноменалните 34 секунди. Не че човекът се занимавал с плуване преди това, но в работата му като охранител често му се налагало да влиза във фитнеса и придобитите оттам „перки“ го носеха като моторница.

Накрая курсистите демонстрираха умения и в ключовата за спасителите дисциплина 25 метра извличане на удавник. В ролята на манекен влезе плажуващият Киро, а два пъти по-младия Кристиян от Първомай го извлече много под изискваните за това упражнение минута и 20 сек. Двама от кандидатите обаче наляха гипса от предимно женската публика и потънаха доста под нормативите. Скъсването освен малко самочувствие им струваше и доста повече пари. Таксата за едномесечния курс се счита за една от основните причини за небивалия отлив на кандидати. След промените от миналата година, парите за курса излизаха солени, дори и за сладководните басейни. За тях кандидатите трябва да се бръкнат с 221 лв, а за морски спасител с още 278. Промоцията бе ако накуп вадят и двата китапа, когато сумата излиза „само“ 344 лв. Въпреки намалението само около половината участници в курса можаха да си го позволят.

Г. Христов

Явиха се едва 19 кандидати, двама от които бяха скъсани
Останалите обаче демонстрираха добра подготовка
Хасковският гларус се отправя към Червената книга
За демонстрацията на най-важното упражнение-извличане на удавник, бе избран Кристиян от Първомай
Пламен от Чирпан пък скъса младите
...които пък бяха поналели гипса покрай апетитното присъствие по трибуните

Присъствие, което се увеличаваше с всяка изминала минута
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини