От х:

Днес в x:

Пресмятат заработката на проститутки и наркодилъри

Наско Нанев

С изчисления за проституцията, контрабанда и разпространение на наркотици ще се заеме Националният статистически институт. До октомври хасковското бюро трябва да предостави данни в тази насока. Съгласно директива за въвеждане на нови европейски сметки специалистите ще трябва да изготвят методики и да направят изчисления за включване на нови процеси и дейности в изчисляване на брутния вътрешен продукт. Новостите разясни директорът на бюрото в Хасково Наско Нанев в Деня на българската статистика. Така според изчисления скритите дейности ще повишат с между 0.1 и 0.2% брутния вътрешен доход. За целта статистиците ще използват съществуващи източници – информация от Митницата, НАП, специализираните служби като Интерпол и други.

Някои от страните в ЕС вече имат опит в това отношение. Безспорно е, че България ще трябва да използва техния опит. Доколко обаче нашите институции имат информация, която ще бъде достатъчно достоверна, това е въпрос на преценка, смята Нанев. Той допълни, че идеята е да се обхванат процеси, които са реални.

Например в Холандия проституцията е узаконена. Това са услуги, които реално създават продукт. Въпросът за скритата икономика не е нов, проблемът съществува във всички страни. Според някои в България тя е 40%, според други 20 и 30% и т. н. Дейностите в сивия сектор е много трудно да се изчислят, тъй като той е скрит, но тази нова методология е един от начините. Разбира се, че измерванията ще бъдат приблизителни, не е като да се води счетоводство, добави Нанев.

Статистиците ще трябва да изчислят приблизително какви парични потоци вървят в тази дейност, а не да пресмятат проститутките или наркоманите. Това също трябва да се има предвид.

Друг приоритет в близките години за статистиците ще е измерване на така нареченото субективно благосъстояние или благополучие, или казано за по-кратко брутно национално щастие. Тоест задоволството от постигнатото.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини