От х:

Днес в x:

Хранителните пестят от витрини, всеки 9-ти с предупреждение

Хладилните витрини са налични във всеки магазин. Отделно е дали са включени


Хасковските хранителни магазини май „забравят“ да включват хладилните си витрини в топлото. От 90 проверки извършени за седмица от хасковската Агенция по безопасност за храните има издадени цели 10 предписания. Хранителните ченгета обикновено действат по този начин - първо размахват пръст, с едномесечен срок за влизане в пътя, поле налагат глоби.
Проверките по този показател се засилиха в началото на лятото паралелно с повишаването на дневните температури. Същевременно всяка храна с продукти от животински произход има стриктни предписания, отразени на етикета, на каква температури да се съхранява. Примерно месата трябва да стоят на не повече от 4° по Целзий, което при външни температури около 30-те няма как да се постигне без постоянно включени хладилници или витрини. Това излиза дебело, затова доста обекти избират да пестят, освен тези които крадат ток. Според енергото подобни случаи са налице всяко лято и зачестяват с напредването на горещините.

Освен неправилното съхраняване, друго често срещано нарушение е неподдържане на добра хигиена в търговски и производствени обекти. На тях пък са раздадени предписания за почистване и дезинфекция. За последната седмица няма нито един глобен.

От БАБХ напомнят на всеки клиент забелязал нередност в предлаганата в магазина стока да звъни на горещия телефон на потребителя, валиден за цялата страна- 0700 122 99

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини