От х:

Днес в x:

При варненски порой: Република става Аспарухово 2

Квартал Република в Хасково е потенциална заплаха, истинско Аспарухово 2. При пороен и продължителен дъжд и неблагоприятни метеорологични условия хипотезата може да стане реалност, предупреди кметът Георги Иванов. Темата сега е актуална, но да не стане и при нас след дъжд качулка, коментира той.

А съвпаденията между Република и Аспарухово са налице: дълбоко на места поне 3 метра дере по цялото успоредно протежение на бул. “В. Левски“, минимум 200 незаконни ромски къщи, купища боклуци, които на места стигат 2-3 м. височина и на всичкото отгоре градски канализационен колектор, който разцепва махалата в ниското. Като капак на всичко - невероятна смрад в жегата, която се разнася на десетки метри наоколо.

При порой всичко може да остане под вода. А хората са застрашени при всеки по-голям дъжд. Животът им струва 1, 8 млн.лв. с преместването на семействата в социалните жилища, построени в Република. Толкова трябват за довършването на 4-те социални блокчета, започнати преди години от общината. Едно от тях е готово на 80 %, другото е затворено, но все още не измазано, а останалите две са на етап груб строеж. Общината е вложила досега 2,1 млн.лв., но парите свършили.

За двата милиона лева, необходими за довършването на жилищата, в които могат да влязат 65 семейства, община Хасково кандидатствала с проект по правителствената програма „Региони в растеж“, но не била одобрена за финансиране. Сега от кметството са направили постъпки за ново финансиране при втория транш към общините.

И хората от дерето се надяват местенето им да стане час по-скоро, тъй като постройките в най-ниското и сега се наводняват до прозорците при обилен дъжд. Преди време заради непрекъснатите наводнения къщурката на Стоян Михайлов започнала да се разпада, това го принудило да премести съпругата си и трите им деца на отсрещната страна. Скалъпили набързо тухлена постройка 3,5 м. на 3,5, в която живеят, разбира се, незаконно.

Тук няма законни къщи, живеем ден за ден, докато не потънем съвсем някой ден. Няма къде да отидем“, признава Стоян. Той не вярва, че скоро ще може да премести фамилията си на чисто и хубаво място, в истинско жилище, но все пак ако стане новодомец, обещава да черпи с шоколадови бонбони.

И докато в гетото се надяват скоро да черпят, дерето-тапа потенциално застрашава живота и домовете на хората и наоколо, на тези, които са с изрядни строителни книжа и са добросъвестни данъкоплатци. При порой като във Варна най-ниската част на „Република“може да се превърне в импровизиран бент. При евентуално скъсване на стената от боклуци, ударната вълна от него може да помете всичко пред себе си, вероятно чак до автогарата и болницата.

М. Манолова

социалните блокчета, които трябва да бъдат довършени и в тях настанени хората от дерето

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини