От х:

Днес в x:

14 балона с послания в небето за 14-ия етнофест в Баните

14 балона полетяха в небето

Близо 2000 деца се надпяват и надиграват в двудневен етнофестивал „Децата на Балканите“ - с духовност в Европа!“ в Минерални бани. Танцьорите и певците са на възраст от 5 до 18 г., от различни региони на България, Полша, Хърватия, Молдова, Румъния, Турция, Македония, Босна и Херцеговина. Проявата се провежда за 14-та поредна година. По традиция фестът бе открит днес в 10 часа и ще продължи до късния следобед утре. Специален гост при откриването бе единият от победителите в първото издание на „Dancings Stars” Орлин Павлов. Певецът подгря публиката с песните „Секунда“ и „Живи легенди“. А веднага след като слезе от сцената, бе заобиколен от фенки, които се снимаха с него.

Малко преди това 14 деца пуснаха 14 балона в небето с различни послания. Откриването бе съпроводено и с изпълнение на хасковския балет „Рона“, които са носители на голямата награда от миналата година.

От година на година етнофестивалът става все по-мащабен, все по-успешен, все по-популярен и авторитетен. Той се организира от Конфедерацията на независимите синдикати в България и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“, със съдействието на община Минерални бани, начело с кмета Мюмюн Искендер. Подкрепя се от Министерството на труда и социалната политика, от Синдиката на българските учители, от други синдикални организации, от предприятия от страната и региона и от хотелиери от общината.

Целта на фолклорния фестивал е да се съхрани автентичната култура на етносите от региона, както и нейното отражение в общото европейско културно пространство. Създават се и възможности за развитие на потенциала на децата, за откриване на млади таланти в областта на музикалното и танцовото изкуство и се поощрява интеграцията на децата от Балканите и Европа.

Фестивалът има и състезателен характер. Изпълнителите ще се оценяват от хореографи, музиковеди и фолклорист. Победителите ще станат ясни утре.

Паралелно с концертната програма започна и кулинарно шоу на шеф Пеньо Иванов и фестивала „Пъстра трапеза“, които представят традиционни български ястия и занаяти. Ще има и пленер – рисуване под открито небе и други забавни и в същото време културно-образователни дейности за децата, обещаха организаторите.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини