От х:

Днес в x:

16-годишен спаси дядо в пламнала плевня

Теньо показва задната част на обора от която тръгнал огъня

Тинейджър спаси живота на дядо, като го извлече от пламналата му посред нощ плевня, в която старецът влязъл да спасява завързаната крава. 84-годишният Теньо Янчев от село Книжовник се втурнал да помага на единствената си дружинка през последните години, кравичката Сивушка, на която разчитал и за препитанието си. Оборът лумнал внезапно в понеделник след полунощ и дядото хукнал по пижама. На помощ му се притекъл 16-годишния Кольо, който бил непосредствен съсед на горящата постройка. Първо младежът извел новороденото теленце на Сивушка. После обаче заподозрял, че стареца няма да остави неистово мучащата крава и с риск на живота си се върнал обратно.

Преценката му била точна - когато влязъл повторно в плевнята, дядото бил паднал на земята, полузадушен от стелещият се пушек. Момчето го извлякло навън. През това време 19-годишната му сестричка Ани Василева вече била викнала пожарната, като дори се качила при тях за да ги упътва из селските сокаци. Две коли на огнеборците се борили три часа с огъня, преди да изгасят пламналите бали. Спасителите успели да извлекат обгорялата крава, но вече било късно да бъде спасена.

Ден по-късно дядо Теньо търсеше под дърво и камък спасителя си, за да му благодари, както за своя живот така и на теленцето. Момчето обаче бе на училище в Стамболово, учил за готвач. Дядото обаче се зарече да го търси ден след ден. Оцелялото теленце била единствената живинка, която му оставала, след като единственият му син бил на гурбет от 15 години. Бабата пък се споминала преди 14. През по-голямата част от това време, дружинка на старецът била кравичката.

Дядо Теньо още не можеше да преглътне загубата й. На село хората считат животните си почти за членове от семейството и не се свенят да проливат сълзи за тях. „Не знам как не му е жал на тоз, да затрие животното. Какво му е сторило. Злосторник“ със сълзи на очи обясняваше Теньо. Той е убеден, че пожарът е умишлен. Пламнала е онази час на обора, която няма ток и е далеч от улицата. Огънят не е възможно да е тръгнал от небрежно хвърлен фас от улицата в сламата, защото точно тези бали бяха незасегнати от огъня. В умишлен палеж се съмняват и огнеборците, а полицията разследва случая. Засега обаче няма задържан.

Щетите са сериозни. Унищожена е стопанска постройка с 60 кв метра покривна конструкция, 300 бали фураж и кравата. Както може да се очаква, селският имот не е застрахован.

 

Г.Христов

 

 

Старецът още не можеше да разбере, защо някой му причинява това
Ани Василeва викнала пожарната
Горящата слама обаче унищожила цялата постройка и умъртвила завързаната вътре крава
Никой не е видял нищо, но всички са убедени, че палежа е умишлен
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини