От х:

Днес в x:

Бедствено положение обявиха в Свиленград, 10 км опашка на границата

Бедствено положение заради липсата на ток и вода в Свиленград и околните села обяви кметът на общината Георги Манолов. Заповедта му е разписана в 9.30 ч. днес.

От 22 ч. в понеделник 23 000 души са без ток. А от 7 ч. тази сутрин са и без вода заради спирането на двете помпени станции. Натежалият по жиците от обилния 12-часов валеж сняг е скъсал два далекопровода от по 20 киловолта на входа на граничния град до новия мост над р. Марица. Най-тежката авария обаче, по преценка на специалистите, е при с. Сива река, където има скъсан 110-киловолтов далекопровод. Те са собственост на НЕК. Аварийни екипи на ЕВН работят на всички проблемни точки в района още от сутринта. Около 11 ч. с алтернативно захранване чрез байпас от Харманли бе пуснат ток в болницата в Свиленград. Но училищата и детските градини не работят, има само дежурни в администрациите.

Рано следобед в града пристигна генератор 400 волта, който започна да захранва каналната помпена станция. Целта е тя да заработи, за да започне изпомпването на отпадните води в града за да се предотврати наводнение. Чака се още един мощен генератор от Бургас.

Положението е под контрол във всички социални заведения, коментира секретарят на общината Надя Пеева. В дома за психичноболни в с. Пъстрогор хората са също подсигурени. Храната там е приготвена на газови котлони. Въпреки тежката ситуация в нито едно от населените места няма бедстващи хора, коментира още Пеева.

Заради снежното бедствие, вилняло вчера в пограничния район, до обяд днес целият град и селата останаха без каквато и да е комуникация - телефон, интернет и кабелна телевизия.
След няколко часа на места беше възстановено захранването. До 13 ч. обаче поне 60 % от Свиленград все още беше без ток.

Авариите ограничиха и работата на ГКПП Капитан Андреево. Още снощи там е бил включен генератор, който обаче след часове работа е свършил горивото. Заради това обработката на документи става бавно. Около 15 часа днес върволицата от чакащи да минат през българо-турската граница достигна 10 километра.

Според прогнозите на ЕVN до вечерта ситуацията в Свиленград ще бъде нормализирана.

По прогнозата на секретаря на общината вероятно бедственото положение ще остане 2-3 дни, докато бъдат отстранени напълно всички аварии. 

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини