От х:

Днес в x:

Холандец джитка с регтабела от хартия и тиксо

Фолксвагенът със странната табела. сн.читател

Холандски Фолксваген изуми хасковските шофьори с регистрационна табела от хартия, залепена с тиксо. Куриозната идентификация бе забелязана от бдителен читател, докато шофирал зад возилото по булевард България. Спирането на светофара край Бизнесцентъра му дало възможност за по-подробен оглед на чудноватото изделие. Видът му сякаш е изваден от час по трудово обучение - ръчно изписан буквено-цифров код, неравномерно облепен по краищата с мръсносиво тиксо. Макар и поразкривени, все пак означенията се виждали ясно. Допълнителен стикер с надпис NL отправял произхода на возилото към Нидерландия.

Съгласно българското законодателство манипулирането на регистрационна табела е наказуемо по НК, но може би за чужденците има изключение, зачуди се читателят. И се оказа прав.

Справка с компетентните органи показа, че тази практика е разпространена от няколко години в Бенелюкс /Белгия, Холандия, Люксембург/, където се допуска експортни регистрационни номера да са на пластмасова, че и на хартиена основа. Струват и доста по евтино - само 20 евро. Използвали се при износ на коли за други държави, като номерът е валиден само до пристигането в крайната точка на експорта, ако става дума за ЕС. Тук возилото подлежи на пререгистрация съгласно българското законодателство. Различните страни-членки имат различни подходи към чуждестранните временни регистрационни номера. В някои държави те са валидни при технически преглед на закупеното МПС. В Германия временните номера се допускат при движения с временен характер, например пробно изпитание, движение до конкретно място за закупуване и ремонт и т.н.

В Унгария пък спрямо автомобилите, които се движат с чуждестранни временни номера, се прилагат правилата, валидни за държавата, в която автомобилите са регистрирани.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини