От х:

Днес в x:

МЗ премести Харманли с 10 километра

Харманли се отмести с 10 км и болницата им попадна в списъка


Министерството на здравеопазването ще налее 6 млн. лева на болниците, които се намират на повече от 40 км. от областните центрове. Целта е да се запази достъпът на жителите от тези населени места до качествена медицинска помощ. Дофинансиране от този тип съществуваше до 2009 година, а след спирането му фалираха редица общински болници.

В първоначалния списък на МЗ попадат 50 лечебни заведения, като в нашия регион за отговарящи на критериите са посочени 3 общински болници - в Харманли, Свиленград и Тополовград. Работният списък, който не е окончателен, обаче изглежда странен. СБАЛ в Тополовград, фигурираща в списъка, има само 1 /едно/ отделение по вътрешни болести, което лекува по Здравна каса. Също едно отделение, но за рехабилитация, има и в Любимец, но болницата я няма в списъка.
Здравната карта пък коригира конвенционалната география, като отдалечи Харманли с 10-на километра от Хасково. По всички маршрути разстоянието между двата града, от табела до табела е 28.6 км. Дори разстоянието да се мери от център до център, и най-разтегленият маршрут през Кърджалийска и околовръстното показва не повече от 36 км, тоест все под задължителния минимум от 40 км.

Механичното разделяне на сумата спрямо болниците означава, че всяко лечебно заведение ще получи по 120 хиляди лева. Очакват се обаче допълнителни критерии според които лечебните заведения в по-отдалечените места ще получат повече пари.
Най-затънтените в Хасковско като Ивайловград и Маджарово обаче ще си останат без пукнат лев, защото там болниците бяха закрити още през 2010. Жителите на двете общини ще си останат с по една единствена линейка, която законът им отпуска и която през зимата няма достъп до половината населени места в общините.

А иначе дори и 120 хиляди лева не са никак малко за една средностатистическа общинска болница. В Харманли например лечебното заведение към момента има 200 хиляди просрочени задължения, натрупани от 2009 година. Подобна субсидия ще позволи бързото им изплащане и финансово стабилизиране на болницата, смята бившия й шеф и настоящ подуправител на НЗОК д-р Динчо Генев.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини