От х:

Днес в x:

Очно предлага безплатно спасение от глаукома

Хасковското Очно отделение обявява три дни на безплатни прегледи за глаукома, във връзка със световната седмица за предпазване от опасната болест 9-15 март. Навременното диагностициране е ключово за лечение на болестта. Заболяването е най-честата причина за загубата на зрение в световен мащаб. Един на всеки 200 българи страда от глаукома, която обикновено се проявява след 40-тата година. Има обаче и редица изключения, особено за хора с фамилна обремененост.

Очно ще приема хасковлии от сряда до петък включително, всеки ден от 10 до 13 часа. На безплатни прегледи подлежат глаукомно болните или тези, в чийто род има заболели. Глаукомата има ярко изразен наследствен характер. Диагностицирането й става чрез проверка на така нареченото вътрешноочно налягане. Високите му стойности /над 20 например/ не означава непременно, че пациентът е болен, но е индикация за възможни бъдещи проблеми. Заболяването е дегенеративно, което ще рече, че уврежданията са необратими. Може да се овладее и предотврати при ранно откриване. Сериозен рисков фактор е диабетът, а напоследък се смята, че има връзка и с хипертонията. Парадоксално е, но половината българи с глаукома не подозират, че са болни. Затова специалистите препоръчват контролни прегледи на всички над 35 години.

Прегледите в Очно ще стават с предварително записване на телефон 038/606 728. На разположение на хасковлии ще са д-р Теньо Тянков, д-р Кремена Стоянова и д-р Радослав Карамфилов.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини