От х:

Днес в x:

Пенка прецака Зоро навръх 8-ми март

Зоро Калинов влачи опъващата се Пенка към финала

Магарицата Пенка показа женската си природа и вкара в небивала кушия стопанина си Зоро, на днешните конно-магарешки надбягвания по случай Тодоровден, провели се в любимешкото село Лозен. По една случайност празника съвпадаше с Деня на жената, което явно окуражи магарицата. Заедно със Зоро те бяха фаворити в кушията и убедително отнесоха магарета по пътя към финала. Току пред него обаче Пенка реши, че точно на празника си няма да носи бремето си сама и....спря. Паникьосания мъж опита първо с мили думи, после с традиционната благословия на майка, преди да посегне към шибучицата. Днес обаче иначе убедителното ударно доказателство се оказа недостатъчно. Изпаднал в паника от изпаряващия се награден фонд, Зоро скочи и задърпа поводите на магаричката в отчаян напън към финала. Сантиметър по сантиметър, магарешкия инат бе преодолян, но не и преди линията да пресече конкурентът Любомир Любомиров. Унижението бе пълно заради преклонната възраст на неговата магарица Веска, която успя с 35-те си лазарника превари 8-годишната тинейджърка Пенка. Като истински джентълмен Зоро преглътна излагацията и предпочете да се поздрави с първите изкарани с честна пот пари.

Магарешката кушия задави публиката със смях та се наложи дълго да успокоява хълцането си с бира. Местен бизнесмен бе осигурил безплатен курбан, а кебапчета и кюфтета летяха на преференциални, празнични цени. Макар и единствено в областта, любимешкото село уважи Тодоровден както се полага. Другите населени места се изкараха новостилци и ще празнуват на 22-ри март, ако въобще празнуват.

Благородните братовчеди на Пенка определиха за победел в конното състезание местният жокей Димитър Филипов с кон Цецо. Втори остана Сергей Дамянов от Любимец, а трети злополучния Зоро Калинов, който се пробва с кон Звезда. Второто поражение окончателно убеди Зоро, че поне за ездата не си струва да залага на младото. 5-годишната му Звезда бе подмината като спряла от двойно по-възрастните жребци на победителите.

Приятно допълнение към циганията бе конкурсът за красота на кучетата. Лаещите бяха с расов характер и осанка, а най-голямата аристократка бе красавицата Ели със стопанка Анастасия.

Единствените Тодоровденски кушии в областта бяха организирани от кметството на село Лозен и община Любимец. За победителите във всяка категория бяха определени парични награди за първо, второ и трето място.

Г.Христов

Магарешкия инат бе преодолян сантиметър по сантиметър
35-годишната Веска показа на младите къде им е мястото-зад опашката и !
Белият ездач окуражава Цецо с пестник
Изпреварване
Изпреварване..
...и победен финал за Димитър Илиев
За всички до трето място имаше пари
Красотата струеше от киноложката изложба
Кметът на Любимец/Анастас Анастасов-вляво/ с основна заслуга за единствените в областта кушии днес
Панаирът бе пълен

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини