От х:

Днес в x:

Луди обороти в деня за женска радост

Зорница не смогваше да държи всички заявени букети


Напук на твърдението че комунистите измислили любовта за да не си плащат, на днешния комунистически 8-ми март народа се скъса да харчи за да впечатли жените. Резервациите препълниха популярните заведения, а най-първия лакмус, цветния пазар, реализира рекордни обороти.

8-ми март е измислен от соц-активистката Клара Цеткин през далечната 1910-та година, с политическата цел пролетарският авангард да яхне капиталистическия порив към еманципация и борба за равенство на половете. Впоследстиве обаче празникът се разпространил ударно, като получирл сегашната си галантна окраска-почит към жената и по-специално към майката.

С коленопреклонната причина да зарадва майката на децата си хасковлия хвърли от раз 120 лева на цветния пазар, като отделно от това купил още 6 букета за познати и близки жени. Димитровградският кавалер Георги Пенчев пък подготви 17 кървавочервени рози, по една за всяка година брак с любимата си Меги. Неговите съграждани надминаха по галантност хасковлии - още към обяд изкупили тамошните цветарници и дошли в областния град, разказаха дългогодишните цветарки Илияна и Зорница Георгиеви. Майката и дъщерята увиваха за норматив стотици китки, по изискванията на всеки отделен вкус. Опашка от кавалери ги затрупваше със заявки. Най-бързо им свършили орхидеите, после народът посегнал към по-традиционният символ на страстта-червената роза. Впрочем вървяха всички рози, гербери и пролетни цветя.

Женската страст процъфтяваше между яйцата, а на съседни сергии - и между краставиците и зелето. Зюмбюли се продаваха буквално на всяка крачка. Естествено, мнозинството купувачи бяха мъже. Някои самопожертвователно харчели за китки бюджета за мезето на салатата, с тайна надежда това да се оцени.

Букетите всъщност излизаха по-скъпо от доста други подаръци. Напълно в миманса бе отишъл популярния в миналото дар - нещо за кухнята в цвят на сребристо ферари. Съвременните еманципантки не харесвали цвета.

Г.Христов

Купувачи бяха основно мъже
Китки надничаха от сергиите за яйца
...и прочие пролетни зелении
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини