От х:

Днес в x:

7 °C

Кушия в Бисер за Тодоровден, Цимент е най-красивият кон

  За поредна година Община Харманли и кметство село Бисер организираха конни състезания на стадиона в село Бисер на днешния Тодоровден, съобщиха от местната администрация. Честването на празника започна с официалното захранване на конете от кмета на Община Харманли Мария Киркова и кмета на село Бисер Валентин Найденов. Те поздравиха имениците с празника, а на участниците пожелаха успех.

  Традиционната Тодорова кушия протече в 5 различни надпревари, в които се включиха над 20 участници. В първото съревнование за „Най-красив кон“ титлата спечели фризийския кон Цимент от село Бисер със собственик Ерджан Ахмед. Оспорваната надпревара за впряг на каруци с коне повдигна настроението на празника. Сред тях победители станаха конят Маслинка и неговият собственик Найден Жеков. Тази година приза за „Най-спортно магаре“ е за село Черна Могила и магарето Таня, което успя да победи миналогодишния победител от село Бисер. Бе определен и „Най-силен кон“ в състезание за товарене, теглене и разтоварване на каруца с дърва. Сред най-сръчните, бързи и опитни се оказа екипът на Асен Руменов, който заедно с кон Буран спечели не само парична награда, но и кубик дърва. В надпреварата за „Най-бърз кон“ –първото място грабна конят Вихар с жокей Славей Йорданов. На всички участници спечелили призовите места бяха връчени грамота и парична награда от кмета на Община Харманли Мария Киркова и народния представител д-р Георги Станков.

  Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Той се отбелязва с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии в цялата страна.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Хо
   Ходжата от ГРОБ/ДПС
   10 -5
   15:49, 7 мар 2020
   Като Добри Фашисти забранихме Тържествата на Шипка ,
   обаче Кушии може :))
  • 2
   Бо
   Боце
   9 -4
   16:07, 7 мар 2020
   А то симпатизанти на ГЕРБ не лови тоя вирус/вирОс според бивша тяхна калинка-министърка/!
  • 3
   А.
   А.В.
   13 -2
   16:09, 7 мар 2020
   Браво бе, дисциплина най-бързо крадене на дърва!
  • 4
   Ма
   мастикаджия
   7 -1
   18:54, 7 мар 2020
   Георги Станков се оказа по страшен и от Делян Добрев. Егати комунистическите лекета.
  • 5
   Сл
   славяновец
   3 -2
   22:01, 7 мар 2020
   И президента ни стана от летец изтребител на летец на безмоторен делтапланер и отдолу го направляват три партийно ляво ориентирани женски функционерки. Направо стана на ляво камикадзе!

  Хороскоп за 04.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
  04 апр 2020
  Последни новини