От х:

Днес в x:

Кушия в Бисер за Тодоровден, Цимент е най-красивият кон

  За поредна година Община Харманли и кметство село Бисер организираха конни състезания на стадиона в село Бисер на днешния Тодоровден, съобщиха от местната администрация. Честването на празника започна с официалното захранване на конете от кмета на Община Харманли Мария Киркова и кмета на село Бисер Валентин Найденов. Те поздравиха имениците с празника, а на участниците пожелаха успех.

  Традиционната Тодорова кушия протече в 5 различни надпревари, в които се включиха над 20 участници. В първото съревнование за „Най-красив кон“ титлата спечели фризийския кон Цимент от село Бисер със собственик Ерджан Ахмед. Оспорваната надпревара за впряг на каруци с коне повдигна настроението на празника. Сред тях победители станаха конят Маслинка и неговият собственик Найден Жеков. Тази година приза за „Най-спортно магаре“ е за село Черна Могила и магарето Таня, което успя да победи миналогодишния победител от село Бисер. Бе определен и „Най-силен кон“ в състезание за товарене, теглене и разтоварване на каруца с дърва. Сред най-сръчните, бързи и опитни се оказа екипът на Асен Руменов, който заедно с кон Буран спечели не само парична награда, но и кубик дърва. В надпреварата за „Най-бърз кон“ –първото място грабна конят Вихар с жокей Славей Йорданов. На всички участници спечелили призовите места бяха връчени грамота и парична награда от кмета на Община Харманли Мария Киркова и народния представител д-р Георги Станков.

  Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Той се отбелязва с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии в цялата страна.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Хо
   Ходжата от ГРОБ/ДПС
   10 -5
   15:49, 7 мар 2020
   Като Добри Фашисти забранихме Тържествата на Шипка ,
   обаче Кушии може :))
  • 2
   Бо
   Боце
   9 -4
   16:07, 7 мар 2020
   А то симпатизанти на ГЕРБ не лови тоя вирус/вирОс според бивша тяхна калинка-министърка/!
  • 3
   А.
   А.В.
   13 -2
   16:09, 7 мар 2020
   Браво бе, дисциплина най-бързо крадене на дърва!
  • 4
   Ма
   мастикаджия
   7 -1
   18:54, 7 мар 2020
   Георги Станков се оказа по страшен и от Делян Добрев. Егати комунистическите лекета.
  • 5
   Сл
   славяновец
   3 -2
   22:01, 7 мар 2020
   И президента ни стана от летец изтребител на летец на безмоторен делтапланер и отдолу го направляват три партийно ляво ориентирани женски функционерки. Направо стана на ляво камикадзе!
  Последни новини