От х:

Днес в x:

Eлитен английски колеж писа шестица на Езиковата

Собственикът и директор на един от най-престижните частни колежи в Англия Джайлс Уилямс писа шестица на учениците от Хасковската езикова гимназия. Възпитаникът на Оксфорд посети днес елитното школо в областния град за презентация на възможностите за стипендианти в Brooke hause college. В Хасково Уилямс беше придружен от българския си партньор - управителят на консултантската къща и фондация „ Дарби“ Бистра Илиева.

От 9 години партньорите организират в България национална викторина под егидата на МОН, в която участват отбори от по четирима души от езиковите гимназии. Като награда тимът-победител получава двуседмичен престой в колежа в Англия. Там българчетата общуват с деца от всички европейски държави и Америка. Пребиваването в учебното заведение често се оказва и трамплин за университет.

Българските деца се представят много силно във всички сфери, не само с познанията си по английски език. Те са на добро ниво както в изобразителното изкуство, така и в спорта“, коментира Уилямс.

Възпитаниците на хасковската езикова гимназия пък се представят традиционно добре на викторините, подчерта Уилямс пред директора на гимназията Пенка Делиева и преподавателите, които подготвят отбора Красимира Кънева и Димитър Енчев. Златаровци са печелили викторината на „Дарби“ и Brooke hause college три пъти досега, което прави всъщност една трета от всичките й издания.

Сред учениците в един от печелившите отбори на хасковската езикова гимназия е Окан Исов. Преди две години той толкова впечатлил преподавателите в колежа при първото си посещение там, че в последствие получил и втора персонална покана.Отборът се подбира сред десетите класове чрез кастинг. Преподавателите са тези, които взимат крайното решение за четиримата, които ще влязат в тима. Водещите критерии са нивото на владеене на английски език и презентационните умения на ученика.

Исов вече е дванадесетокласник и се стяга да продължи обучението си на академично ниво. И петте му желания са за университети в Англия. На четири от местата, където е кандидатствал, вече е приет. На сърце му е обаче университетът в Нюкасъл, откъдето все още очаква отговор. Там талантливият хасковлия смята да учи медицина.

Тази година двама ученици на Езиковата гимназия в Хасково ще кандидатстват и за стипендиите на Brooke hause college. Обучението в частното международно пансионатно училище струва 28 000 паунда на година. Колежът дава стипендии в размер на 30, 50 и 70 % от сумата за надарените деца от България, които се готвят за най-престижните университети на стария континент.

Сред първите стипендианти на колежа от Хасково са братовчедите Йоана Ропова и Георги Латев, и двамата възпитаници на Езиковата. Йоана в момента е успешен икономист в Мюнхен, а софтуерният специалист Георги е главен програмист на водеща компания в Лондон. 

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини