От х:

Днес в x:

В Езиковата отказват момчетата

Повече моркови за момичетата наесен

В английските паралелки на езиковата има свободни места и на трето класиране, но само за момичета. Това става видно от изнесените данни в регионалния образователен инспекторат. В Паралелката Английски език с втори чужд френски се търси 1 дете, но задължително момиче. 3 свободни места има обявени в испански с английски.

„В английските паралелки момичета и момчета се приемат в съотношение 16/10, по решение на педагогическия съвет на училището“, съобщи директорът Пенка Делиева. По думите и така е открай време. „Иначе щяхме да сме девическа гимназия“. Според нея, момичетата след 7-ми клас, са с много по-развит потенциал от момчетата и при съпоставка на умения и интелект взимат предимство. Две години по-късно нещата се изравняват, но в конкретния момент те са с „едни гърди“ напред при премерване на силите. На практика разделението означава, че девойка с по-висок бал от всички момчета, ще бъде аут от желаната паралелка ако преди нея има 16 по-добре представили се момичета. В друго учебно заведение в областта няма такова разделение, то обаче било практика из ЕГ в страната.

Ден преди изнасянето на третите класирания, паралелка в хасковското ПМГ виси под минимума. В Информационни технологии с английски език има само 16 записани при необходими поне 18 деца. Цели 16 свободни места има в СОУ Васил Левски в паралелката Български с английски език. Там записани са 13 деца при максимално за паралелка от 29 ученици.

В държавните училища в Хасково, проблематична е паралелката „Оптически и комуникационни системи с английски език“ на бившето Механо, за която има 13 места, тоест с 2 под абсолютния минимум от 18. 10 вакантни места има в Автото за „Автотранспортна техника с английски“. Паралелката не е застрашена, защото вече има записани 19 деца.

88 са свободните места с прием след седми клас, преди изнасянето на третото класиране.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини