От х:

Днес в x:

„Армира„ влезе в „100-те национални туристически обекта”

Уникалната антична вила край Ивайловград „ Армира“ вече е част от „100-те национални туристически обекта” на Българския туристически съюз.

Напълно реновираният обект е под № 72b в списъка на най-интересните и значими културни, исторически, географски, археологически и архитектурни паметници със световно, национално, и регионално значение у нас, обяви кметът на общината Диана Овчарова.

Така „ Армира“ се нарежда до паметници като Перперикон, Епископска базилика в Сандански, Връх Шипка, Арбанаси, Царевец, Триградското ждрело, Дяволското гърло, Мадарския конник, Асеновата крепост и Баба Вида.

Вилата е седмия значим обект от хасковски регион, който попада в престижния списък на Българския туристически съюз.

Тя е записана като позиция между най-високият монумент в света на Богородица с младенеца, който е в Хасково, Александровската гробница, Тракийска куполна гробница и Средновековна крепост край свиленградското село Мезек, и димитровградските Дом-музей „Пеньо Пенев“, Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“.

За ивайловградчани „ Армира“ е най-величественият в историята на региона археологически обект. Смята се, че тя е най-богатият частен дворец, запазен от Римско. Помещенията й са с подове, украсени с мозайки. Капители, ажурни парапети, херми, профилирани фрагменти от колони, пиластри, корнизи и облицовки от мрамор допълват великолепието, при което е живеело семейството на тракийски аристократ. Сред най ценните е мозайката с портрета на собственика на вилата и двете му деца. Специален интерес представлява и по-късната мозайка от триклиниума, от началото на III в., с изображение на Медуза Горгона - символ, който се повтаря многократно в декорацията на вилата. Повтарящ се елемент е и свастиката в различните и варианти.

Заради изключително добре запазения й вид, „Армира”има и всички шансове да влезе и списъка на ЮНЕСКО и да стане десетия обект от България, включен в масива за паметниците със световно значение.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини