От х:

Днес в x:

Ивайловград кандидатства с „Армира“ в ЮНЕСКО

Най-старите оригинали на мозайки от Римската епоха, откривани в Европа, отново са в Ивайловград, след като 30 -години паната с образа на собственика от вила „Армира” и неговите деца бяха съхранявани в Националния исторически музей.

На тържествена церемония в НИМ директорът на музея проф.Божидар Димитров връчи акта, с който мозайките остават като постоянна експозиция във вила „Армира” на кмета на Ивайловград Диана Овчарова.

Поставянето на мозайките от спалното помещение на „Антична вила Армира” на техните места, е изпълнение на една от дейностите, предвидени в проекта на Община Ивайловград „Антична вила Армира” по Оперативна програма „Регионално развитие” и ще даде възможност на Общината да кандидатства за вписването на античната вила в списъка на паметниците със световно значение на ЮНЕСКО.

Мозайката е изваяна със ситно черни, бели и цветни камъчета. Мозаячното пано е изключително ценно, тъй като в него са изобразени портретите на собственика от първата половина на ІІ в. от н. е. и неговите невръстни деца – момче и момиче. Това са единствените портретни изображения, останали от римската епоха в територията на днешните български земи. Към този мозаичен “килим” принадлежат и интересни сюжетни сцени с персонажи от гръцката митология: „Аполон”, „Артемида”, „Седящ Пан”и „Сатир”.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини