От х:

Днес в x:

Вила Армира в топ 3 на „Чудесата на България“

Перлата на Източните Родопи - античната вила Армира се нареди на трето място в топ 10 в заключителния етап на тазгодишната кампания „Чудесата на България“. Върнатата в целия си блясък вила се състезава в раздела „Атракции“

След като на 31 октомври бяха избрани 10-те финалисти, битката за първото място продължава. Водачът засега е крепостта Трансмариска край Тутракан, а след нея, преди „Армира“, е крепостта „Перистея“, Пещера. В другата категория “Открития“ води „Пръстенът-убиец“.

Последният етап от референдума за чудото на чудесата продължава до края на ноември. Финалистите в двете категории „Археологическо откритие” и „Културно-историческа атракция” ще бъдат обявени на специална церемония в края на годината.

Националната кампания тази година започна в средата на май, а старта й беше даден именно от вила Армира. 

85 атракции и 33 открития бяха номинирани за участие от общини, национални и регионални музеи, експерти в местната и държавна власт, най-големите български учени – историци и археолози.

Вила Армира се пребори за челно място в Топ 20 в първия етап, който приключи в края на септември, както и за топ 10, от които ще се изберат победителите.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Района на Ивайловград има и редица други културно-исторически забележителности , както и божествена природа.Тепърва ще се преоткрива това забравено кътче от България. Трябва на всяка цена да се брани от посегателства на ислямски "Конквистадори".....
  • 2
    Ге
    Герчо с тамбурата
    1 0
    18:40, 8 яну 2015
    Може във вилата да са живели римски завоеватели, но цялата архитектура-с малки изключения,е дело на тракийски майстори. Стига нашите историци са гърчеели и романизирали нашата тракийска античност,която стои в началото на човешката цивилизация.
Последни новини