От х:

Днес в x:

Римската империя възкръсна в Ивайловград

Първа тракийска кохорта приветства ивайловградчани

Великата Римска империя въкръсна днес в Ивайловград във възстановка организирана по европейски проект. Тя възкреси първите дислоцирани по нашите земи римски военни части като "Първа тракийска кохорта" и "Първи Италийски легион, които са поддържали властта на великите наследници на Ромул и Рем по тези земи.

Проектът бе спечелен от местната община за възстановяване на римската вила Армира, един от най-ранните и точно датирани архитектурни паметници в България, построен преди близо 2000 години.

За разлика от много други римски находки, тази е съхранена с уникалните си мозайки и мраморни фигури, които позволяват възстановяването на бита на древните римляни.

При това от елита на обществото изградило най-могъщата и добре организирана държава в античността. Комплексът е от особено значение, не само за България, а и за Балканите, призна гръцкият археолог Атанасиус Горидис, който пренебрегна именния си ден, за да бъде на знаменателното откриване.

Атмосферата, пресъздадена от маршируващите легионери върна присъстващите в отдавна забравени времена, като заслугата бе изцяло на професионалната група за антични възстановки от Свищов. В дефилето им липсваше само император, но в действителност духът на такъв присъства от векове по нашите зами. Преди близо 2 хиляди години в тези земи е намерил смъртта си римския император Валент в едно от отчаяните сражения с нахлуващите готи. За отбелязване е, че това е един от само двамата римски императори в 1000-годишната имперска история, които са намерили смъртта си на бойното поле. Край вила „Армира”.

Тя е открита през далечната 1964 година при разкопки за язовир. Комплекса включва жилищната сграда на собствениците, градина за отдих и тераса, от която обитателите са се наслаждавали на природата. Това е и най-пищно украсения римски дом на територията на България. Историкът доц. д-р Гергана Кабакчиева каза, че при разкопките са намерени над 3 хиляди мраморни детайли от декора, което направило възможно не само реставрацията, а връщането на артефактите на оригиналните им места.


Ценният архитектурен паметник е напълно обновен - извършена е реставрация на вътрешния басейн и на някои от мраморните фигури, както и на главния вход на вилата и системата за подово отопление. От община Ивайловград се надяват този паметник на културата да помогне за развитието на туризма. Уникалните мозайки до скоро са били в софийски музей, но вече са във възстановения паметник .

Според кмета на Ивайловград Диана Овчарова възстановяването на вилата е ключа към развитието на туризма в региона, защото по думите й „мозайките в „Армира” са единствени в Европа”. „Този мозаечен килим е нещото, което ще връща туристите, защото не може да бъде видян никъде другаде”, добави тя. Официално вила „Армира” ще бъде открита за посетители на 14 февруари - деня на Ивайловград.

Г.Христов

Първи Италийски легион възкръсна по нашите земи
Сенатори и духът на римски император откриха обновената вила "Армира"

Суровите римляни притесниха днешните политици
Откриването на обновената вила "Армира" ще е през февруари
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини