От х:

Днес в x:

Корея гостува с изяществото „Манньонхва“ в Свиленград

Книги, фотоси, гоблени, картини – живопис и произведения на приложното изкуство от Корея гостуват в пограничния Свиленград

Те ще бъдат подредени на 24 февруари в изложба -базар в Арт галерията, организирана от Общинския исторически музей и  Корейското посолство у нас.

Изящните ръкоделия ще останат до края на месеца в Свиленград и ще са още една алтернатива за  кавалерите да подберат възможно най-оригиналния подарък за половинките си за 8-ми март.

В богатото изложение ще бъдат показани оригинални ветрила и картини, изработени от птичи пера, сувенири от естествени материали, картини рисувани върху коприна.  Има и от световно популярната корейска бродерия, която е  вид национално изкуство. Отличава се освен с уникалната техника и с изключителния си финес. Основните жанрове на ръчна бродерия са природните пейзажи, портрет, животни и растения.

Сред най-любопитните експонати от изложбата принадлежат към традиционното корейско изкуство, наречено „Манньонхва“. То води началото си от 60-те години на миналия век. Тогава корейски майстори-приложници започват да украсяват мебели и предмети от бита с черупки на мекотело и така  разширят възможностите  за приложението на  естествените   материали в занаятите. В мозайката  „Манньонхва“

блясъкът и цветът на мидените черупки и раковините, които са  основния материал за изображения, се съхраняват за дълго време. От там идва и името на техниката, което в буквален превод означава "вечна картина".

Изящната изложба на корейското традиционно изкуство ще бъде открита официално в Свиленград в 17 часа.

                                                                                               

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини