От х:

Днес в x:

Жестоко: ТЕЛК реже инвалидността на онкоболна, по наредба е излекувана

Хасине Мехмед е зарязана от държавата с присъдата "рак"


50-годишната хасковлийка Хасине Мустафа Мехмед е преместена от втора в трета група инвалидност, след като хасковския ТЕЛК оряза процентите и от 90 на 60. Третата група означава, че жената практически няма право на никакви помощи или добавки от социалните, дори и мизерните 9 и нещо лева на месец за транспортни разходи. На трета група те се дават само при заболявания на опорно-двигателния апарат, а случаят не е такъв. Нищо че Хафизе е болна от звучащото като присъда заболяване „злокачествен рак на маточната шийка“. Дори и при успешна операция, този вид рак може да даде рецидив до 10 години след лечението.

Две години след като ляга под ножа в Онкоболницата в София, Хасине още е викана през 3 месеца за изследване. За онколозите тя не е здрава. За наредбата по която работи ТЕЛК обаче- е излекувана.

„Нямаме никакъв избор, ако не спазим наредбата ще ни глобят-случвало се е често“,  заяви д-р Панайот Панайотов от Хасковския ТЕЛК, който от тричленната комисия е точно специалиста хирург. Той красноречиво размаха нормативния акт от 2010-та година. Там черно на бяло е записано, че пациенти с карцином /като на Хасине/, който две години след операцията не е дал рецидив, се свалят от 90 на 50 до 70 %, тоест от втора на трета група.

Независимо от процента в този диапазон, помощите са същите-никакви. Повече % не може. Превърнали сме се в администратори, а не в лекари, признаха Панайотов и шефката на ТЕЛК д-р Лиляна Михайлова. Като лекари те са съгласни, че жената не е излекувана. Като администратори
обаче не могат да мръднат, защото колчем са се опитвали-са отнасяли глоби. Веднъж 314 лв. веднъж 600, след като загубили дело. И затова въпреки „Кой с карцином е здрав?“ ТЕЛК отсъжда като за здрави хора.

Хасине не е здрава от септември 2011-та, когато научава страшната диагноза „рак“. През октомври същата година я оперират в София, като правят така наречената тотална хистеректомия. Означава премахване на всички детеродни органи. Това обаче не е достатъчно за този вид рак, който често дава разсейки. Затова лекарите назначават лъчетерапия и в рамките на месец и половина, Хасине е подлагана на 25 радиоактивни облъчвания. Радиацията наистина унищожават туморите, но и здравите тъкани-нещо като да лекуваш главоболието с чук. Последствията се проявяват непрекъснато с годините. Две години след лъчетерапията жената изпитва непрекъснати болки в бъбреците, далака, червата, а вечно подутия корем и пречи да обуе нормално обувките си, камо ли да работи. Между другото, в ТЕЛК-овото решение се споменава, че жената е добре охранена. Истинско чудо, като се има предвид, че пенсията на Хасине е едва 150 лв на месец. Досега е взимала 25 лв добавки от социалните и 19 лв за лекарства, но сега с тези пари е свършено заради намаления ТЕЛК. “Като ме броят за здрава да ми кажат яйчници ли ще ми поникнат, матка ли. Аз съм осъдена и всеки ден е подарък. Ако бях здрава, мислите ли че щях да им искам подаянията, занаята си ми е в ръцете щях да работя“ плаче и нарежда жената. Освен недоимъка я гложди и обидата. Всичките онкоболни с които се лекувала в София, имат високи инвалидности и някаква, макар и малка помощ в държавата. „Само в Хасково изкараха една раково болна здрава“.

„Какво искате, закона ли да нарушавам? Аз ли да връщам после пари. НОИ обжалва всяко наше решение. Ако НЕЛК не ни подкрепи ни глобяват жестоко“ избухна д-р Панайотов. И разказа потресаващи случаи от дългогодишната си практика. На пациент с рак с метастази, но след 5-тата година отпуснали едва 40 % /на практика НИЩО / защото закона не позволявал повече. За пациент с рак на главата на панкреаса /считан за най-безмилостния и скоротечен/ му било поискано да постави процент НУЛА, просто защото обикновено е нелечима и ..да не се ощетява държавата.
Напълно в духа на един политик, който смяташе че проблемът на раково болните е в самите раково болни.

За Хасине остава единствената опция да жали решението на ТЕЛК в НЕЛК. За всички излиза по безопасно да жали тя, а не НОИ да речем. Пък и няма наказания при занижени проценти. Въпросът е, че дори и при добра воля на Комисията, законът не дава повече. За да не се ощетява държавата.

Г.Христов

Д-р Михова и д-р Панайотов от хасковския ТЕЛК обясниха, че ръцете им са вързани от закона
Черно на бяло е записано, процентите които са допустими при подобно заболяване
Днешното ТЕЛК-решение сваля инвалидността от 90 на 60 %
Хасине е в безизходица
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини