От х:

Днес в x:

Световни астрофизици броят звездите над Хасковско

Световни специалисти по проектиране на ултрамодерните 3D планетариуми от Франция и Румъния посетиха “Джордано Бруно“ в Димитровград.

Всъщност в България инженерът- астрофизик от обсерваторията в Страсбург Кристоф Бертие и румънския му партньор в „R.S. A. Cosmos” Ремос Кристен са  по покана на кмета на Пловдив. В града под тепетата те ще проектират първият у нас модерен планетариум.

В Димитровград обаче ги довело любопитството им да видят най-стария такъв у нас. Планетариумът в бригадирското градче е построен през 1962 година. Първата използвана техника също е по проект на архитекта на сградата Милко Миланов. През 1972 година е обновен с апаратурата на Карал Цайс.

Двамата чужди специалисти писаха отличен на димитровградския планетариум за оборудването, което е било супер за годините си.

Новите модерни планетариуми обаче дават възможност не само да наблюдаваш звездите, но създават илюзията, че си сред тях.

Всеки планетариум се изработва по поръчка, понеже е достатъчно скъп за серийно производство. Най -евтиният вариант за дигитален планетариум, такъв, какъвто ще има в Пловдив, струва 300 000 евро. 

Най-скъпата апаратура, изработена от френската компания е за 3 млн. евро и е в Рим. Макар и не толкова скъп като римския, най-любимият планетариум, изработен от самия него за инж. Бертие е този в Толуза.Най-скъпата апаратура,

Оказва се, че освен в икономически аспект, Румъния изпреварва България и в атракционите. Северната ни съседка вече е успяла да финансира разработването на 4 3D планетариума на територията си. Единият от тях е в град Питещ. Покрай работата си там Бертие намира и партньора си Ремос Кристен, който е бил ръководител на проекта.

Ако на времето Карл Цайс са работили 2 години по механичния планетариум за Димитровград, то в днешно време дигиталната технология се проектира за 3 месеца, а за механичната част са необходими 9 месеца, разказва Кристоф Бертие.

И двамата с колегата му обаче са категорични, че колкото и да е модерна една технология, все пак за добрите постижения и развитието на даден обект решаваща роля играе екипа, който го стопанисва. А този в Димитровград, начело с шефа на планетариума и астрономическата обсерватория Димитър Кокотанеков е първокласен, коментираха двамата специалисти.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини