От х:

Днес в x:

Хаскьой става Хасково преди 136 години

Представителна рота на хасковския гарнизон поднесе венци пред паметната плоча на загиналите за Хасково


Хасковската общественост и бойците от местния армейски гарнизон почетоха тържествено днес освобождаването на Хасково от турско иго. Преди 136 години руските щикове и героизъм върнаха града на България след близо 500-годишна турска окупация. И окончателно затвърдиха статута му на град, защото в пределите на Османската империя градът е известен като Хаскьой. Превежда се различно-владетелското село, чистото село, хубавото село, но все-село. В действителност градът има над 1000 годишна история, като в част от времето е известен като Марса. Край него/крепостта Клокотница/ е една от най-знаменателните победи на българското оръжие. В битка през 1230-та година Цар Иван Асен II разгромява византийската армия на Теодор Комнин и простира България на три морета. След завоюването от турците обаче, градът губи значението си, като далеч по-известно е било съседното село Узунджово. Там се провеждал един от най-големите панаири в Османската империя.


Днес Хасково е център на 7-та най-многолюдна агломерация в България, а самият град е на 12-то място по големина. В чест на този възход, десетки граждани поднесоха венци и цветя пред паметнатата плоча до църквата „Света Богородица”. Тя е поставена в памет на загиналите при освобождението на града хасковлии. През 1877-ма година оттеглящите се башибозуци на разгромения от русите турски генерал Сюлейман паша избиват без повод 70 видни българи от Хасково.

Освобождението на града вече веднъж бе чествано на 6-ти януари/нов стил/ от високопоставени духовници на Българската православна църква. Традиционно обаче обществеността отбелязва освобождението 13 дни по-късно-19-ти януари.

Г.Христов

Много граждани уважиха събитието

Десетки атакисти пристигнаха със знамена...
...и своя телевизия
Моментът бе запечатван и от любители
Новите видни хасковлии
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    11
    111111111
    9 0
    09:15, 20 яну 2014
    Да оставим всички тези излишни коментари! Да задам само един въпрос.
    Къде по това време са първите ни господа на града,толкова ли бяха заети?
  • 2
    99
    998877кктгщ
    2 0
    09:42, 20 яну 2014
    Тая със микрофона във ръка яко ги дърпа на вътре чак се е изпотила.
Последни новини