От х:

Днес в x:

10 °C

Правителствена на пост за хасковски инфаркти

Вляво и вдясно-реанимобилите на Правителствена дежурят пред хасковската инвазивна кардиология

Елитната правителствена болница „Лозенец“ е осигурила почти денонощен пост за най-тежките случаи на инфаркт, постъпили в хасковското отделение по инвазивна кардиология. Става дума за проблеми, които не могат да бъдат лекувани другаде, освен в специализираните софийски лечебни заведения, като сърдечна операция например. В даден момент пред вратите на хасковската кардиология са чакали по два ултрамодерни реанимобила на Правителствена/сн.1 вляво и вдясно/, а в други ситуации в наличност са били линейки и на другата високоспециализирана софийска клиника, с която хасковската болница има сътрудничество- „Света Екатерина“ известна още като Чирковата болница.

Отличната колаборация между хасковската и елитните софийски болници е позволило свеждането на неизбежната при инфарктите смъртност до крайно ниски нива. За една година през нашата инвазивна кардиология са преминали 1200 пациенти, като летален изход е бил отчетен в 8 случая. Той е настъпил при пациенти в кардиогенен шок, където статистически е доказано, че смъртността е над 70 %. Данните бяха оповестени от ръководството на МБАЛ-Хасково по повод на днешния първи рожден днес на хасковската инвазивна кардиология.

Където работят на принципа „помогни си сам, за да ти помогнат другите“. От преминалите 1200 души около 50-тина са били изпратени към София, а с останалите са се справяли местните кардиолози. И явно са се справяли добре, след като от лапите на смъртта са били измъквани пациенти, за които се е смятало, че ще е медицинско чудо да оцелеят. Като например тежкия стволов инфаркт на д-р Четалов и масирания удар на хасковския треньор по вдигане на тежести и общински съветник Живко Архондев. Последният на няколко пъти изпадал в клинична смърт по време на операцията, но в крайна сметка лекарите успяват да го върнат. На тазгодишната церемония по спортист на годината Живко Архондев бе жив, здрав и в чудесна форма.

Тревожното е, че инфарктите вече косят дори 22-23 годишни мъже, не скриха опасенията си кардиолози. При 1/3 от всички хоспитализирани е било необходимо поставянето на така наречените стентове, разширяващи съдовите стеснения, които водят до инфаркт. За иначе скъпите стентове хасковските пациенти не са платили нито лев, категоричен е изпълнителния директор д-р Славчо Близнаков.

Успехът на новооткритите отделения /инвазивна кардиология, неврохирургия и физиотерапия/ е провокирало шефовете на болницата да обмислят разкриването на нови болнични звена. Ръководството на МБАЛ обаче упорито мълчеше за тях. Намекна само, че става дума за отделения, несъществували досега в структурите на хасковската болница. Главният приоритет за новата година обаче е ремонтът на АГО, за който се чака целева помощ от правителството. Главната надежда пък е в изплащането на орязаните 500 хиляди лева от клинични пътеки за месеците октомври и ноември. Уверението е, че това ще стане в началото на тази година.

Г.Христов

Д-р Близнаков замисля откриването на нови отделения
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
25 окт 2020
Последни новини