От х:

Днес в x:

21 °C

Корупцията в Стара Загора остави 225 хасковлийчета без ТЕЛК

Детския ТЕЛК в Хасково не разглежда белодробните заболявания

225 хасковски деца с белодробни увреждания чакат за освидетелстване от ТЕЛК, но не могат да го получат, защото вече не съществува такъв. До лятото на миналата година дечицата с белодробни проблеми са били освидетелствали в Стара Загора. Тамошната комисия обаче бе закрита заради обвинения в корупция. Оттогава папките за болни деца залежават в местния регистър, без да бъдат придвижени и на сантиметър. Децата не се препращат към други болници. Затова те и родителите им просто чакат. По обяснението на здравните власти - да се промени наредбата или да се създаде нова ТЕЛК за деца с белодробни проблеми.
Междувременно семействата на тези деца си купуват иначе безплатните при ТЕЛК-експертиза лекарства, което натоварва семейния бюджет с поне 100 лв месечно, алармират от пациентската организация „Заедно с теб“и Асоциацията за репродуктивно здраве. Според тях главният проблем засяга недоносените деца и тези със сърдечно-съдови заболявания. Те губят безплатни рехабилитационни процедури и медикаменти за стимулиране на имунитета за справяне с белодробни проблеми, съпътстващи недоносените. Засегнати обаче са и деца с други заболявания. Дори и само заради това, че семействата им всеки месец са назад с по около 350 лв.
При ТЕЛК решение държавата отпуска социална помощ в размер на 70 % от МРЗ /238 лв/, двойни детски, плюс интеграционни добавки в размер около 30 лв.

Мнозинството от потърпевшите се нуждае от спешно подновяване на изтекло ТЕЛК-ово решение, но просто няма къде да го стори. Освен изменението на закона, другият вариант е назначаване на съответните специалисти към хасковската ТЕЛК, предлагат от РЗИ. Още повече, че тук вече работи детска лекарска комисия, но само за общи, без белодробните, заболявания.
От хасковската болница обаче отговарят, че местните пулмолози не желаят да работят в ТЕЛК. Причината е, че при плътната 8-часова заетост, лекарят не може да преглежда другаде, не може да работи по Здравна каса, още по-малко в свой кабинет. А чиновническата заплата явно не достига. Пък и местната ТЕЛК е претрупана с работа. Изчислено е, че оптимално комисията може да поема 2400 случаи годишно. За 2013-та обаче са преминали 3552 души или почти 50 % повече, изчисли зам.-директорът на МБАЛ д-р Мариян Запрянов.

Претовареността на лекарите обаче не грее родителите на децата с белодробни проблеми, които остават в мъртвата административна хватка на нищо неправенето. При това за неопределено време.

Г. Христов

Комисията и без това е претоварена, като обработва с 50 % повече случаи
459 хасковлийчета са освидетелствани от ТЕЛК за 2013 г
Броят на децата с увреждания расте
Лекарите специалисти не желаят да се занимават с ТЕЛК
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Поставили сте си задачи, за които ще ви е нужна повече енергия. Съсредоточете се върху по-близките си цели, дългосрочните оставете за по-късен етап. Едно запознанство може да прерасне в по-сериозна връзка. Вие сте готови за промяната, която следва и сте наясно, че тя ще ви наложи и ограничения, но няма да съжалявате.
21 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Търсете промяната, предизвикателствата поддържат духа ви силен. Работете за приключване на вече започнати задачи, като не забравяте и за домашните задължения. С приятели ще се разведрите, обменяйки мисли и енергия. В професионален план се очертават полезни срещи. Подробностите от бита също ще привлекат вниманието ви.
21 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Популярността, за която отдавна мечтаете днес ще ви навести. Стараейки се да сте сред първите ще поемете риск, за който не сте мислили преди. Не се притеснявайте, няма да ви навреди, напротив. Обещания за по-тясно обвързване ще получите или ще дадете. Те могат да имат отношение както към деловите ви задачи, така и към конкретен човек.
21 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще продължите да се трудите с желание и ентусиазъм, имайки енергия и добро настроение. Имате конкретни планове, но все още не сте проучили възможностите как да ги реализирате. Ще споделите намеренията си с партньора и заедно ще работите за да устроите по-добре личния си живот.
21 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Природата ви е дарила с устремност и плам - комбинация, която ви дарява с изисканост и приспособимост, с късмет и ярка интелигентност. Това не са комплименти а залог за успех. Няма да е излишно, ако все пак не се главозамаете, и не забравите, че съществува едно качество наречено скромност. Положете усилия, ако трябва за да си го отгледате и съхраните, за да го имате за дълго.
21 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наследствени имоти ще занимават мислите ви и ще ви създават повече грижи, което ще отнеме голяма част от времето ви.С вроденото си великодушие ще отхвърлите с усмивка обзелите ви съмнения към определен човек. Днес някой е приготвил чудесна изненада за вас. Не позволявайте да ви диктуват условия, които не са ви изгодни. Нуждеаете се от повече съсредоточеност и лесно ще се справите с трудностите.
21 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Устремени сте към промяна и това ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и не бива да се поддавате на влиянието му. Заемете се с дела, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Включете и приятелите си, като не забравяте и интимния си партньор.
21 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Действията ви карат хората около вас да ви се възхищават. Наистина успявате да подредите делата си така, че да не остане нещо, от което бихте могли да сте недоволни. В личен план се радвате на споделени чувства от страна на човека, с когото сте обвързани емоционално. Ще останете очаровани.
21 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добронамереността ви към околните ще се възнагради. С желание ще ви помагат и напътстват, стига да не пренебрегвате нечие внимание. Любовта ще ви вдъхнови и подтикне към творчески подход в работата. Започвате нов проект, и ще се изненадата от добрия прием, на който ще се радвате.
21 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е чудесен за вас и показателни в това отношение са радостните събития, които ще ви преследват през целия ден. Не подценявайте късмета си и отделете време за да изгладите недоразуменията с ваш близък. Със сигурност ще успеете.
21 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очертават се забавни мигове с ваши близки. Настроени сте авантюристично, а и обстоятелствата са подходящи за целта. Имате възможности сред които можете да избирате и вие няма да се поколебаете да влезнете в ролята на онези, които решават вместо другите. Бъдете по-внимателни със здравето си и не го подлагайте на изпитания.
21 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Програмата ви за днес ще е натоварена, но приемете предизвикателствата. Бъдете старателни и с качествата, които притежавате, ще постигнете върхове. Вечерта с удоволствие ще се насладите на присъствието на човек, когото харесвате. Имате толкова неща да споделите, че нощта може и да не стигне.
21 окт 2020
Последни новини