От х:

Днес в x:

Пациенти на Правителствена болница е можело да бъдат подслушвани

Пациенти на болница "Лозенец", по известна като "Правителствена", защото в нея се лекуват президента, министри, депутати и държавни чиновници, е можело да бъдат подслушвани, потвърди пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров. Евентуалните записи биха отивали в частната фирма, която е изградила системата за видеонаблюдение.

Това се казва в доклад от проверка за нарушенията в болница "Лозенец", направена след като старото ръководство беше сменено, заради нарушения в реда за трансплантации и източване на публични средства. Петров посочи, че в здравното министерство няма данни дали подслушвания са извършвани, като по случая е сезираната прокуратурата. Той увери, че мерки са взети и вече подслушване не е възможно.

В своя публикация сайтът bird.bg уточнява, че болницата не е имала достъп до записите, а в стаите няма и предупредителни табели, че пациентите са записвани.

Освен подслушването са установени и други нарушения - 29 служители са били на щат като мъртви души, без да работят, включително едно починало лице. Изпълнителният директор Любомир Спасов е получил 535 хиляди лева допълнителни суми към заплатата си за 2020 г. без да има подписан договор и т.н.

Техниката за подслушване е била монтирана от фирма "Медилон", която е един от големите доставчици на консумативи за българските болници.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини