От х:

Днес в x:

Полиция и социални приютяват безпризорни деца

Деца бежанци се прикрепят към произволни възрастни, но после остават сами


Деца, влезли в България без родители или роднини, са приютявани да спят в чакални на социалните или в Районни полицейски управления, докато бъдат изпратени към специализираните центрове за безпризорни бежанчета в Овча Купел и село Баня. Това стана ясно на изнесеното заседание на Държавната Агенция по закрила на детето, което се проведе днес в Харманли. За случаите алармира шефката на местните социални Наталия Дрехарова. Подобно нещо се случило с цели 23 деца в тукашния лагер. До абсурда се е стигнало след като гранична полиция принудително прикрепяла безпризорните бежанчета към случайно подбрани възрастни, за предпочитане от същия етнос и религия. В този момент децата изчезват от полезрението на Държавната агенция за бежанците, която отговаря за непълнолетните имигранти. Децата се считали за придружени от възрастни.

Проблемът лъсвал, когато възрастният получавал статут, бивал преместван или извеждан на външен адрес. Детето не можело да стои само в център от затворен тип като харманлийския. „Колкото и бързо да сезираме ДАБ, транспортът за тези деца идва понякога след няколко дни“ казва Дрехарова. Затова се налага социални и полиция да се превърнат в хотели, освен ако състрадателни бизнесмени или НПО-та не извадят пари за истински такива. Заралийска неправителствена организация например платила наскоро двудневен хотел за група деца.

В България няма нормативна база как да се процедира с безпризорните деца-бежанци. За това свидетелства и тоталната липса на координация с Гранична полиция, признаха в един глас председателката на Агенция „Закрила на детето“ Ева Жечева и зам.-шефът на ДАБ Антон Митков. Именно те осветлиха практиката на ГП за принудително прикрепяне на малки към големи. „Надяваме се, че действат законно“, изразиха предпазлив оптимизъм Жечева и Митков.

Към момента в страната има 103 безпризорни бежанчета, 98 от които в Центъра в София.
Огромното мнозинство от тях не са сирийци, а афганистанчета и иракчанчета. Малка е вероятността някой да пристигне за тях от родината. Няма закон, който да регламентира случващото се с тях оттук нататък. Те не могат да бъдат екстрадирани, дори и да са без документи, нито за тях тече процедура за бежанец. Ще бъдат предложени допълнения към Закона, за да може техен настойник да станат социалните, както и възможност да бъдат настанявани в приемни семейства.

Г.Христов

Не всички дечица имат късмета да са с родители
Наталия Дрехарова алармира за проблема
Зам.-шефът на ДАБ Антон Митков и председателя на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева признаха за липса на координация между институциите
В лагера в Харманли доскоро имало 373 деца с родители и още 23-без
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини