От х:

Днес в x:

8-тонни полицаи лягат на хасковските улици от събота

Всички бабунки ще станат като тази до ОУ" Любен Каравелов"

Тази или най-късно другата събота започва изграждането на новите легнали полицаи по улиците на Хасково. Те ще заменят старите, които се оказаха извън нормите. Законът изисква новата полегнала полиция да е висока 7.5 см и широка 4.20 м, като върху нея се разполага пешеходна пътека. Изкуствените неравности трябваше да станат факт до края на 2013-та година.

В Хасково това няма как да се случи, понеже има цели 90 бабунки за подмяна. „Ще направим нови само на 3-4 на ключови места в града засега“, анонсира ресорният зам.-кмет Златимир Желев. Първият полицай ще е до съда. Негови колеги ще „полегнат“ до МБАЛ Хасково, а друг ще цъфне до СОУ „Васил Левски“. „Да видим как ще се отича водата през тях като дойде зимата. И как ще се отразят на снегорините“, изрази опасения Желев. За разлика от старите, всички нови легнали полицаи трябва да са от асфалт. Част от предишните бяха гумени.

Като стана дума за асфалт, зам.-кметът Желев втрещи с прогнозата, че 1 /един/ легнал полицай от новия тип ще тежи 8 тона. „Старият асфалт трябва да се изреже, да се направи основа, после да се вдигне на 7.5 сантиметра. Сметнете го: 4.20 дължина по 7 метра - ширина на улицата“, изчисли Желев. Само асфалтът ще излезе към 1700-1800 лв. Още пари ще отидат ако трябва да се правят пешеходни пътеки отгоре, както го изисква законът. По проект за 1 бабунка от новия тип се отпускат 5 хиляди лева.

Поне на хартия новата легнала полиция е по-висока от старата, която се издигаше само на 5 сантиметра и бе широка около 50 сантиметра. В Хасково обаче бабунките се правеха по-високи и по-тесни, което водеше до ударно трошене на окачване, картери и брони на автомобилите. Новата легнала полиция ще избегне тези недостатъци.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини