От х:

Днес в x:

Всички против затварянето на пътя Хасково - Димитровград, АПИ решава

В момента пътя е отворен и в трите посоки-напред назад и настрани

Пътят Хасково-Димитровград вероятно няма да бъде затворен за 6 месеца, както поискаха строителите на магистралата - „Марица Хайуей“. Според тях мярката се налагала заради строежа на виадукт в близост до разклона за село Крепост. Писмо с такова искане е било изпратено до КАТ-Хасково и община Димитровград за съгласуване и становище. Към момента хасковската община не е уведомена за това намерение, коментираха зам.-кметовете Нели Станева и ресорният Златимир Желев. Според Желев няма и защо - проектът не засяга общинската пътна инфраструктура. В Димитровград положението е друго - предложеният обходен маршрут през Добрич включва минаването през поне 3 населени места. Което предопредели острата реакция на димитровградския кмет. Иво Димов резолирал писмото с три пъти „не“.

Според КАТ пък предложеният обходен маршрут не е в съответствие с наредба №3 от закона за Движение по пътищата, според която той трябва да е „равностоен и безопасен“. Обходът обаче е двойно по-дълъг/ 25 км/ от оригиналното трасе. Не може и да е по-безопасен, след като минава през населени места. Отделно от това настоящият път е първокласен, селските пътища - второкласни, а шосето Добрич-Каснаково-Клокотница - дори третокласно. Становището на КАТ не може да е положително, загатнаха от ведомството.

Макар и неофициално, позицията на община Хасково не е много по-различна. От администрацията дадоха пример с магистралата към Стара Загора, която не доведе до затваряне на пътя за Хасково. В случая с отсечката Хасково - Димитровград може да се работи на едната лента, а в другата движението да бъде организирано като двупосочно.

Самите строители вече намират идеята за глупава, довериха вътрешни източници, които заявиха, че вероятно предложението ще бъде оттеглено и ще се пристъпи към по-конвенционални варианти за разрешаване на транспортния проблем.

Собственикът на пътя АПИ заяви, че при тях още няма подобно предложение. По закон то първо трябва да бъде съгласувано с КАТ. Мненията на общините пък са само пожелателни.

Г. Христов

Магистралата ще се строи без да се прекъсва отсечката

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини