От х:

Днес в x:

Срещу кило сирене: преглеждат за остеопороза

Жените в средна възраст трябва редовно да проверяват костите си

Прегледи на костната плътност, чието намаляване води до остеопороза, организира национална Асоциация „Жени без остеопороза“ в Хасково. Прегледите с модерна апаратура ще се извършват на 23-ти октомври, сряда, на третия етаж в сградата на хасковската Здравна инспекция. РЗИ са партньори в традиционната инициатива по повод световния ден за борба с остеопорозата 20-ти октомври.

РЗИ са се преборили за преференциални условия при прегледите. Вместо обичайните 10 лв, хасковлии ще се подложат на изследването срещу направо символичните 5 лв. Това е по-евтино от кило сирене, пошегуваха се организаторите. Сравнението не е случайно – именно спестяването на млечни продукти /най-вече/, плодове и друга здравословна храна води до прогресивно намаляване на костната плътност и риск от счупвания.

Остеопорозата е социално значимо заболяване, което ще рече, че обхваща огромен дял от населението на една страна. 1/3 от жените в менопауза рязко намаляват костната си плътност. Това се случва заради рязкото спиране на производството на поддържащите скелета хормони естрогени. По време на бременност пък дамите губят немалка част от костното си вещество, което се извлича за изграждане скелета на детето. Болестта се среща и при мъжете, но много по-рядко и в късна възраст поради постепенното намаляване на половия хормон тестостерон.

Когато костната плътност намалее критично, се развива сериозен риск от счупвания в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости. Особено драматични са счупванията на бедрената шийка, тъй като 20 5 от пациентите загиват до 6 месеца поради принудителната имобилизация ( обездвижване) и развиване на пневмонии.

За лечение се препоръчват медикаменти от групата на бифосфонатите, но ключовото е ранната диагностика, предупреждават ендокринолозите.
Поради очаквания голям интерес, РЗИ препоръчват предварително записване на тел. 0884 930854. Изследването ще е само на 23-ти октомври от 10 до 16 часа. За същият период на миналата година минаха повече от 70 души.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини