От х:

Днес в x:

Искат регламентирани плажове по яз. Ивайловград

Любители на къмпингите искат регламентирани плажове на подходящите за това места по яз. Ивайловград. Идеята е стопанисването им да се поеме от общините. Така ще се реши и проблема с къпането на забранените места край неохраняеми водни зони.

Темата е на дневен ред отдавна, но нито една от общините не е подела инициативата. Според поддръжниците средствата, които ще са нужни няма да са кой знае колко много, а основното перо ще е за заплата на спасителя. Трудовото възнаграждение пък може да се издейства чрез проект или по някоя от европрограмите за временна заетост.

Идеята не е лоша, защото и сега по поречието на яз. Ивайловград непрекъснато има плажуващи. Най-много хора се събират, където водоемът е най-плитък и разлят, каквато е територията му край маджаровското село Бориславци или край Ставри Димитрово, Любимец, коментира зам.-директорът на язовирен район „Арда“, който отговаря за яз. Ивайловград и яз. Студен Кладенец Красимир Кръстев. Според него ако идеята за ситуирането на плажове се осъществи ще намалее риска за хората, които искат да се разхладят през лятото във водите на Ивайловградския язовир. Той уточни, че в момента няма място по 60 -километровата брегова ивица на водоема, където да е разрешено къпането. По думите му ежедневно нарушителите на забраната са стотици. За тях най-опасни са зоните, където има течения и температурата рязко се променя. Именно голямата температурна амплитуда крие опасност от спазми при къпещите се, което може да завърши и с фатален край.


М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини