От х:

Днес в x:

Кардиолог: Тези с пари умират от куршум, не от сърце

Проф. д-р Генчо Начев

В България хората с пари са малко и умират от куршум, не от сърце. Това отговори светилото-кардиолог проф. Генчо Начев относно модерните начини да оцелеем дори и при най-тежките сърдечно-съдови заболявания. Първо, те са по джоба на малко българи и второ-не са общо достъпни, въпреки световната харта на пациента, чиято точка 10 регламентира правото на всеки болен да бъде лекуван с най- модерните методи. Просто в България дори и много развитата кардиология изостава от световната с поне няколко години, заключи Начев. Оказва се, че още преди 4 години в България са поставяли много модерните тогава транскатетърни клапи. Обаче трябвало да се поставят поне по 20 годишно, за да имат файда производителите да ти ги доставят. Клапите обаче не се покривали от Касата, а едната струва 50 хиляди лева. И практиката замряла. Същото било и с поставяне на изкуствено сърце, направено още през 2009-та година. И то не се покрива от Касата, а струва 168 хиляди лева. Хората с толкова пари обикновено не доживяват до сърдечни проблеми, с чувство за хумор коментира Начев.

Що се отнася до трансплантация на сърце, което е специалитетът на бившата болница на Чирков/първия, който трансплантирал сърце на Балканите/, такива операции в България се правят само по 2-3 годишно. От една страна няма донори, щото 80 % от българите не щат да са такива. В немалките 20%, лекарите не са достатъчно ангажирани с обгрижването на пациенти в тежки състояния или кома, в резултат на което прилаганото лечение прави органите им негодни за трансплантация.

Ключът към добрата медицина си остава съзнанието на лекаря, допълни доктор Начев и илюстрира това с хасковски случай. Наскоро лекарят от инвазивна кардиология в МБАЛ д-р Георги Стамболийски спестил ненужен риск за живота на свой пациент. Той имал 90%-ово стеснение на главен кръвоносен съд към сърцето. В такива случаи се слага стент. Обаче артерията имала и по-нататъшно запушване. Стентът можел да задълбочи проблема и на практика пациентът да умре на операционната маса. В този случай е необходима кардиохирургия, която да се намеси светкавично и животоспасяващо. Стамболийски не тръгнал да лекува на своя глава, а изпратил пациента за„Света Екатерина“, където кардиохирургията се намира на отсрещната врата на инвазивната кардиология. Пациентът е жив.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини