От х:

Днес в x:

11 храни за добро кръвообращение

Вкусни и полезни

Знаете ли какво е общото между зеления чай, авокадото, рибата, нара, орехите, доматите, гинко билоба и динята? Всички те са сочени за много полезни за нашето кръвообращение. Начинът ни на живот и хранене допринася за този процес. Нездравословното хранене, обездвижването са причина за нарушено кръвообращение, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания.

Вижте още 11 храни, които може да добавите към менюто си за добро кръвообращение.

Бадеми – Едни от най-полезните ядки, богати на витамин Е и здравословни мазнини, а освен това имат антиоксидантни свойства. Според западни проучвания, редовната консумация на бадеми подобрява кръвообращението.

Банани – Вкусните банани съдържат калий и магнезий, които са два важни минерала, от съществено значение за здравето на сърцето и добрата циркулация на кръвта. Консумацията на солени храни може да причини високо кръвно налягане, но калият помага на бъбреците да отстранят излишния натрий от тялото, който след това преминава през урината. Това от своя страна помага за отпускане на кръвоносните съдове и активиране на притока на кръв.

Червено цвекло – Цвеклото е супер храна, за която се смята, че може да понижи систоличното кръвно налягане.

Моркови – Те са полезни не само за здравето на очите, но и благоприятстват кръвообращението. Според западни изследвания, за консумацията на моркови и фреша приготвен от тях се смята, че може да защити сърдечносъдовата система чрез повишаване на общия антиоксидантен статус.

Канела – Прекрасна подправка, която е полезна не само за метаболизма, настроението и нивата на кръвната захар. Установено е, че канелата допринася за отпускане на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане, което помага за подобряване на притока на кръв.

Цитрусови плодове – Те са изключително богати на витамин С, който е мощен антиоксидант. Той е един от най-важните хранителни елементи за поддържане на здравето ни. Цитрусовите плодове съдържат и други антиоксиданти, които могат да намалят възпалението, да предотвратят образуването на кръвни съсиреци и да подобрят кръвообращението.

Джинджифил – Все по-често добавяме от него към своите фрешове, чайове, ястия, супи. Джинджифилът има антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Според някои проучвания, консумацията му може да помогне за понижаване на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар.

Слънчогледови семки – Те ни осигуряват много основни хранителни вещества. Слънчогледовите семки са много полезни, защото са с високо съдържание на здравословни мазнини, протеини, фибри, фитохимикали, селен, мед, магнезий и витамин Е. Добър източник на магнезий са. Смята се, че консумацията им спомага за подобряване на кръвообращението.

Куркума – Куркумата е сочена за една от най-полезните подправки, заради своите противовъзпалителни свойства, благодарение на съединението, което съдържа – куркумин.  Той допринася за процеси, които помагат на кръвоносните ви съдове да се разширят и улеснява кръвообращението в тялото.

Горски плодове – С малко калории и захари, горските плодове се грижат не само за добрата ни фигура, но и за здравето на сърцето. Те са много богати на антиоксиданти, включително антоцианин. Известно е, че антоцианинът е особено полезен за сърцето ви, тъй като може да предотврати втвърдяването на артериите.

Лук – Той е богат на кверцетин, който е мощен антиоксидантен флавоноид, допринасящ за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Според западни изследвания, редовната консумация на лук може да подобри кръвообращението.

 

Източник: az-jenata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини